Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ζητείται έρευνα για τα επεισόδια στη διάβαση Γιάρινιε του Κοσόβου

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.gr/

Στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζεται ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο.
Τη διεξαγωγή επείγουσας και αντικειμενικής έρευνας για τα επεισόδια στη διάβαση Γιάρινιε, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας, στις 27 Σεπτεμβρίου, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ψήφισμα που υιοθετήθηκε σε έκτακτη συνεδρίασή της, στο Στρασβούργο, με θέμα την πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια.
Στο ψήφισμα εκφράζεται ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο και τονίζεται ότι οι βίαιες συγκρούσεις στα σημεία ελέγχου που οδήγησαν στο θάνατο ενός ανθρώπου το καλοκαίρι και τα πρόσφατα επεισόδια εμποδίζουν την πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, που διεξάγεται με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα να ξαναρχίσουν το διάλογο για όλα τα εκκρεμή ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας και συμφιλίωσης, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στο βόρειο Κόσοβο.
Επιπλέον, καλεί τους πολίτες στο βόρειο Κόσοβο να συνεργαστούν χωρίς καθυστέρηση και με εποικοδομητικό τρόπο με την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR), την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) και τις αρχές της Πρίστινας να απαντήσουν θετικά και με ευαισθησία στις νόμιμες ανησυχίες των μειονοτήτων
Με το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ζητείται από την Επιτροπή Προέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να εξετάσει την οργάνωση αποστολής στην περιοχή για να εντατικοποιήσει το διάλογο και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Με το ψήφισμα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει, επίσης, ανησυχία για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία έναν χρόνο μετά τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010 δεν έχει ακόμη κεντρική κυβέρνηση και τονίζει ότι πρόκειται για την πιο μακρόχρονη πολιτική κρίση στη χώρα από το τέλος του πολέμου, το 1995.
Στο ψήφισμα τονίζεται η διαφωνία για την κατανομή των υπουργείων του 10μελούς Συμβουλίου υπουργών (της κεντρικής κυβέρνησης) έχει ολέθριες συνέπειες: υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από διεθνείς οικονομικούς οίκους αξιολόγησης, οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 75% από το 2009, η ανεργία ανέρχεται στο 43% του ενεργού πληθυσμού και το κράτος λειτουργεί με προσωρινές χρηματοδοτήσεις, καθώς δεν έχει υιοθετηθεί προϋπολογισμός.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί όλους τους πολιτικούς ηγέτες να βρουν λύση χωρίς αναβολή, να ενδυναμώσουν την περιφερειακή συνεργασία και να ανοίξουν την προοπτική για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Ζητά ακόμη την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διασφαλίζει ότι εκπρόσωποι μειονοτήτων, που δεν ανήκουν στους τρεις συστατικούς λαούς (Μουσουλμάνους, Κροάτες, Σέρβους) μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα για την τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο ψήφισμά της αναφέρεται και στην κατάσταση στην Αλβανία, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι οι δημοτικές εκλογές του 2011 ολοκληρώθηκαν επίσημα και την αποδοχή του αποτελέσματός τους από όλους τους Αλβανούς ψηφοφόρους.
Επισημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι θα σταματήσει την αποχή από τις εργασίες του Κοινοβουλίου και ενθαρρύνει όλα τα κόμματα να ενισχύσουν την εσωτερική δημοκρατική λειτουργία, να συνεργαστούν για την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης και να αρχίσουν διάλογο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου