Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Η ΥΠΕΞ καλεί τον Λίβανο να μην υποκύψει στις πιέσεις της Τουρκίας

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/



Σαφέστατο μήνυμα προς τον Λίβανο να μην υποκύψει στις πιέσεις της Τουρκίας και ακυρώσει τις συμφωνίες με την Κύπρο για την ΑΟΖ, έστειλε η Υπουργός Εξωτερικών . Η κυρία Μαρκουλή ξεκαθάρισε πως όποια και αν είναι η απόφαση του Λιβάνου, η Κύπρος θα προχωρήσει. Στο μεταξύ, αυξάνονται οι περιπολίες Ισραηλινών μαχητικών πάνω από το οικόπεδο 12 με αφορμή και την άσκηση του ΝΑΤΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη.



Επαφές με την πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου θα έχει στις 2 Νοεμβρίου η Υπουργός Εξωτερικών, σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία από τεχνοκράτες του Λιβάνου, για να συζητηθούν όλα τα θέματα, αναφορικά με την ΑΟΖ, με δεδομένη την αφόρητη πίεση που δέχεται η Βυρητός από την Τουρκία για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Κύπρο.
Το μήνυμα της Υπουργού προς τον Λίβανο σαφέστατο. Είτε επικυρώσει είτε ακυρώσει τη συμφωνία με την Κύπρο, η Λευκωσία θα προχωρήσει.
«Για εμάς δεν ακυρώνεται οτιδήποτε από τις δικές μας δραστηριότητες αναφορικά με την ΑΟΖ μας και πιστεύω ότι θα είναι εις βάρος του Λιβάνου εάν δεν επικυρώσει αυτήν τη Συμφωνία», δήλωσε η κ. Μαρκουλλή.
Στο μεταξύ,  αυξάνονται οι περιπολίες Ισραηλινών μαχητικών πάνω από το οικόπεδο 12 με αφορμή και την άσκηση του ΝΑΤΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην άσκηση λαμβάνει μέρος και η Ελληνική φρεγάτα Ύδρα ενώ αύριο βράδυ ή μεθαύριο πρωί αναμένεται στην περιοχή και η Ομάδα Μάχης του Ρωσικού αεροπλανοφόρου Νάυαρχος Κουζνέτσοφ η οποία θα κινηθεί κοντά στην περιοχή της γεώτρησης. Η Ομάδα Μάχης του αεροπλανοφόρου στην Μεσόγειο αποτελείται από 6 αντιτορπιλικά, φρεγάτες και πλοία υποστήριξης.   Η διάρκεια της ρωσικής αποστολής στην περιοχή θα είναι τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου