Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Χαμηλός τζίρος, χαμηλές κι οι προσδοκίες στο ΧΑ

Του Γιώργου Κατικά από το capital.gr

Τις πληροφορίες από Βρυξέλλες αλλά και από τη Γερμανική Βουλή αποκρυπτογραφούν οι επενδυτές, ενώ η στάση αναμονής παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης. Ο χαμηλός τζίρος και οι τάσεις συσσώρευσης κοντά στο χθεσινό κλείσιμο που παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης πιστοποιούν την στάση αναμονής των επενδυτών.

Το όποιο ενδιαφέρον των αγοραστών εντοπίζεται κυρίως εκτός τραπεζικού κλάδου, αν και τα τελευταία λεπτά η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται 3% περίπου. Σε κάθε περίπτωση οι αγοραστές είναι λίγοι. Για τις τραπεζικές μετοχές οι επενδυτές σύμφωνα με όσα αναφέρουν brokers, αρχίζουν να υιοθετούν το σενάριο για haircut 50% και άνω, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου. Στελέχη της αγοράς είναι απογοητευμένα και αναφέρουν πως αυτό το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες δεν θα έχει θετική έκβαση για την Ελλάδα με δεδομένη την αμετακίνητη στάση της Γερμανίας για κούρεμα 60%. Έτσι κρατούν μικρό καλάθι για τη συνέχεια και φυσικά και το βραχυπρόθεσμο μέλλον της αγοράς.

Συνολικά ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,4% με τον τζίρο να είναι οριακά μεγαλύτερος των 19 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα είχε βρεθεί να καταγράφει απώλειες έως και 1,09%, ενώ χωρίς να ξοδευτούν σημαντικά οι αγοραστές κατάφεραν πριν από λίγο να τον οδηγήσουν σε άνοδο 1,26% και στις 765 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0μ17% και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,35%.


Στο επίκεντρο των αγοραστών έχουν βρεθεί οι μετοχές των ΟΠΑΠ (+3%), Folli Follie (+2,18%), Μυτιληναίος (+3,2) και ΜΕΤΚΑ (2,2%). Μικρότερα κέρδη καταγράφουν ΟΤΕ και ΔΕΗ. Μέρος της αντίδρασης της αγοράς αποδίδεται στη μετοχή της Coca Cola 3Ε,  η οποία από απώλειες 2,8% τώρα υποχωρεί οριακά κατά 0,44%. Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular Bank καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 3%. Από τις συνολικά 67 μετοχές που κινούνται ανοδικά, η Γενική Τράπεζα καταγράφει άνοδο 20%, η Centric 7,9% και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 6,8%. Από τις 71 που υποχωρούν αρκετές καταγράφουν απώλειες άνω του 20% αλλά με πενιχρές συναλλαγές.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου