Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ρέκλιγνκ: Το EFSF θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα σε γιουάν

Από το naftemporiki
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα σε γιουάν, αν ενέκρινε κάτι τέτοιο το Πεκίνο, δήλωσε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέκλινγκ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα στην Κίνα.
Όπως είπε, το Ταμείο θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα σε όποιο νόμισμα θέλει και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν ομόλογα σε γιουάν, με την έγκριση των κινεζικών αρχών, αν και αυτό, όπως εκτίμησε, θα ήταν δύσκολο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρέκλινγκ βρίσκεται στην Κίνα σε μια προσπάθεια να πείσει το Πεκίνο να επενδύσει στο EFSF.
Tην Παρασκευή, μία μέρα μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι διατηρεί στο βαθμό ΑΑΑ, τον καλύτερο δυνατό, την πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η προοπτική για το Ταμείο είναι «σταθερή», γεγονός που σημαίνει ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής υποβάθμισής του.
«Οι εγγυήσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι ο βασικός παράγοντας που στηρίζει τη βαθμολογία του ΕFSF», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Μία μέρα μετά, το Σάββατο, το Ταμείο ανακοίνωσε πως η βαθμολογία ΑΑΑ για την πιστοληπτική ικανότητά του επιβεβαιώνεται από τους τρεις οίκους αξιολόγησης Standard and Poor's, Moody's και Fitch.
Οι τρεις οίκοι αξιολόγησης «επιβεβαίωσαν την καλύτερη δυνατή βαθμολογία του Ταμείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση, δηλαδή ΑΑΑ για τη Standard and Poor's, (P)Aaa για τη Moody's και AAA για τη Fitch. Επίσης, οι οίκοι αξιολόγησης «έδωσαν στο Ταμείο την καλύτερη βαθμολογία βραχυπρόθεσμα», δηλαδή Α-1+ για τη Standard and Poor's, (Ρ)Ρ-1 για τη Moody's και F1+ για τη Fitch.
Όπως τονίζει το EFSF, η βαθμολογία αυτή επιβεβαιώθηκε μετά την έναρξη της ισχύος στις 18 Οκτωβρίου των τροποποιήσεων που είχαν αποφασιστεί τον Ιούλιο στον κανονισμό του, με την ικανότητα δανεισμού του να ανέρχεται πλέον στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, με μια δέσμευση εγγυήσεων ύψους 780 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου