Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Κύπρος:Oι Standard and Poor’s "ξαναχτύπησαν"!

Από το sigmalive

Με νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχώρησε χθες το απόγευμα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Ο οίκος υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου κατά μία βαθμίδα από ΒΒΒ+/Α-2 σε ΒΒΒ/Α-3, κατατάσσοντας την Κύπρο δύο βαθμίδες πάνω από το junk (σκουπίδια).
Οι S&P, αιτιολογούν την απόφαση τους με δύο παραμέτρους. Στον αυξημένο κίνδυνο απωλειών των κυπριακών τραπεζών από μια ενδεχόμενο μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και στην καθυστέρηση λήψης περαιτέρω μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Ο Οίκος αναφέρεται θετικά στην εξασφάλιση δανείου από την Ρωσική Ομοσπονδία, αφού αυτή θα καλύψει μεγάλος μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους μέσα στο 2012, καθώς και στα έσοδα από τη δανειοδότηση οικοπέδων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οίκου, οι εξελίξεις αυτές έχουν προσωρινό χαρακτήρα και δεν επηρεάζουν τη διάρθρωση των δημόσιων οικονομικών.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών, καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα όπως υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό για το 2012 καθώς και όλα τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης έτσι ώστε να δοθεί το μήνυμα στις αγορές για αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κίκης: «Ψηφίστε τα τρία νομοσχέδια για τις τράπεζες»
Την ικανοποίησή του γιατί, όπως ανέφερε, οι Κυπριακές τράπεζες αντιδρούν θετικά στην απομείωση του ελληνικού χρέους και τονίζουν ότι μπορούν να λύσουν από μόνες τους το πρόβλημα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.
Τόνισε πως όπου χρειαστεί, η κυβέρνηση θα παρέμβει για να βοηθήσει, ενώ παράλληλα κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει το ταχύτερο δυνατό τρία νομοσχέδια που αποσκοπούν στην παροχή στήριξης στις τράπεζες σε περίπτωση κατά την οποία δεν τα καταφέρουν μόνες τους.
Όπως είπε, η ψήφιση των εν λόγω νομοσχεδίων είναι αναγκαία για να καταδειχθεί η αποφασιστικότητα του κράτους και των εποπτικών αρχών να ανταποκριθούν για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε σενάριο.
Εξάλλου, ο κ. Καζαμίας απέκλεισε κάθε πιθανότητα η Κύπρος να τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης όπως η Ελλάδα.
Ο Κίκης Καζαμίας σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται η στόχευση των κοινωνικών παροχών που θα αποφέρει εξοικονόμηση 200 εκ. ευρώ, η μη καταβολή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής κατά το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου χρόνου και η αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου