Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΧΑ: Θετικό το πρόσημο της εβδομάδας για ΓΔ και τράπεζες

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Στο χαμηλό ημέρας που σημειώθηκε στις δημοπρασίες ολοκληρώθηκαν για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας οι συναλλαγές της Παρασκευής, παρά την ανοδική αντίδραση των τραπεζών.

Μία «επεισοδιακή» εβδομάδα ολοκληρώθηκε έτσι με θετικό πρόσημο για την ελληνική αγορά, που τις προηγούμενες ημέρες «ταλαιπωρήθηκε» από την τροπή των εξελίξεων για τον σχηματισμό νέας, μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας και από την έντονη φημολογία που την συνόδευσε.

Στο εξής, σχολιάζουν αναλυτές, το ενδιαφέρον στρέφεται στα πρώτα «βήματα» του νέου κυβερνητικού σχήματος και στην ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει προς την υλοποίηση του έργου που της έχει ανατεθεί.

Σημείο το οποίο χρήζει προσοχής, προσθέτουν, είναι το κατά πόσο το νέο σχήμα θα καταφέρει να λειτουργήσει ομαλά, καθώς περιλαμβάνει πλέον στελέχη από τρία διαφορετικά κόμματα, αλλά και το κατά πόσο τα κόμματα αυτά θα απόσχουν από παρεμβάσεις στο κυβερνητικό έργο, προκειμένου ο επικεφαλής κ. Λ. Παπαδήμος να επιτελέσει το έργο του αποτελεσματικά και με τον τρόπο που προσδοκά η αγορά.


«Πλέον εκτιμούμε ότι η διακύμανση της ελληνικής αγοράς θα προσαρμοσθεί περισσότερο στις διεθνείς εξελίξεις καθώς ο βαθμός και το μέγεθος των παρενεργειών της Ιταλικής κρίσης υπερβαίνει τοπικές ή άλλες μικροοικονομικές εξελίξεις» σχολιάζει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Beta Securities.

«Οι αγορές βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο όχι τόσο από πλευράς επιπέδων διαπραγμάτευσης όσο σε επίπεδο ορίζοντα γεγονότων που έχουν μπροστά τους» προσθέτει η χρηματιστηριακή, σημειώνοντας ότι «η παραμονή των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ ενδέχεται να επισπεύσει πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις που δεν θα αφήσουν έξω τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα μεταξύ αυτών και την Ελλάδα».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,86% στο χαμηλό ημέρας των 755,65 μονάδων, μετά από διακύμανση 12 μονάδων ή 1,59%.

Την Παρασκευή διακινήθηκε στο ΧΑ όγκος 28,85 εκατ. τεμαχίων αξίας 35,94 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 73 μετοχές έκλεισαν σε θετικό έδαφος, 70 υποχώρησαν και 132 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να ενισχύεται έως και 4,46%, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με άνοδο 1,69% στις 333,64 μονάδες.

Αναλυτικά από τη σύνθεση του FTSE20, ξεχώρισε η άνοδος των TT και MIG σε ποσοστό 14,07% και 13,07% στα 0,60 και 0,45 ευρώ αντίστοιχα. Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε 2,86% στα 1,08 ευρώ, ακολούθησαν οι ΚΑΕ και ΕΤΕ με κέρδη 2,56% και 2,45% στα 8,00 και 2,09 ευρώ, ενώ με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι τίτλοι των Marfin Popular Bank, Τρ. Κύπρου και Μυτιληναίος.

Οι μετοχές των Βιοχάλκο, Jumbo και Ελλάκτωρ παρέμειναν αμετάβλητες στα 3,05, 3,72 και 1,24 ευρώ αντίστοιχα.

Στον αντίποδα βρέθηκε η Eurobank με απώλειες 4,58% στα 0,75 ευρώ, οι τίτλοι των Τιτάν και Coca-Cola 3E υποχώρησαν 3,67% και 3,53%, ενώ με απώλειες 2,03% και 1,61% ακολούθησαν οι ΟΠΑΠ και Motor Oil. Σε ποσοστό 1,05% υποχώρησε ο τίτλος της ΔΕΗ στα 5,65 ευρώ, ενώ σε μικρότερο ποσοστό υποχώρησαν οι Τρ. Πειραιώς (-0,79%), ΕΛΠΕ (-0,46%) και ΟΤΕ (-0,29%).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου