Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Παρέμεινε ζωντανή η διάθεση ανάκαμψης στην Wall

Dow11.893,86112,92 0,96%  



  Nasdaq2.625,153,50 0,13%  

Η Wall Street χθες
Από το capital.gr
 
Με το βλέμμα στην πολιτική πρόοδο που σημειώθηκε σε Ελλάδα και Ιταλία, η Wall Street ανέκτησε μέρος των μεγάλων απωλειών που κατέγραψε στις συναλλαγές της Τετάρτης, απολαμβάνοντας μια αίσθηση προσωρινής σταθεροποίησης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η διάθεση ανάκαμψης ήταν φανερή από τις αρχικές συναλλαγές έως το μικρό "έμφραγμα" που προκάλεσε η -λανθασμένη τελικά- ανακοίνωση της Standard & Poor΄s πως υποβαθμίζει τη γαλλική οικονομία. Η αγορά ανέκτησε γρήγορα τη δυναμική της για να χαρίσει στον Dow Jones τριψήφια άνοδο σε όρους μονάδων. Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Δείκτες – Στατιστικά

Με οδηγό τη Cisco, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 112,92 μονάδες (0,96%) και έκλεισε στις 11.893,86 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 10,60 μονάδων (0,9%) στις 1.239,70 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 3,5 μονάδων (0,1%) φτάνοντας τις 2.625,15 μονάδες.

Η μετοχή της Cisco κέρδισε 5,68%, στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου χρήσης που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

To ADR της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 0,55 δολάρια με άνοδο 0,04%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι βασικοί δείκτες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην ανησυχία για την Ιταλία σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών με τον Dow Jones να κλείνει στις 11.781 μονάδες με πτώση 3,20$, τον Nasdaq στις 2.622 μονάδες με πτώση 3,88% και τον S&P 500 στις 1.229 μονάδες, με πτώση -3,67%.

Αναλυτικά στα μάκρο, σε χαμηλό 7 μηνών υποχώρησε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 10.000 στις 390.000, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 3.000. Σημειώνεται πως το ύψος των νέων αιτήσεων είναι το χαμηλότερο από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Απριλίου.

Παράλληλα, απροσδόκητη πτώση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο καθώς οι εξαγωγές ανήλθαν σε ύψος ρεκόρ. Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 4% στα 43,11 δισ. δολ. από 44,92 δισ. δολ. τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Το μέγεθος του Αυγούστου αρχικά είχε τοποθετηθεί στα 45,61 δισ. δολ.

Πτώση σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ καθώς οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων υποχώρησαν, δείχνοντας συγκράτηση του πληθωρισμού και παρέχοντας στην αμερικανική Federal Reserve μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές τόνωσης της οικονομίας.

Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν πτώση 0,6% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Σε ετήσια βάση ωστόσο οι τιμές σημειώνουν άνοδο 11,0%.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας άντλησε το ποσό των 5 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων του δημοσίου, καταβάλλοντας ωστόσο επιτόκιο ρεκόρ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε σήμερα το μέγιστο ζητούμενο ποσό των 5 δισ. ευρώ, μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων του δημοσίου διάρκειας 12 μηνών. Οι Ιταλοί νομοθέτες βρίσκονται σε τροχιά συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης και επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ψήφιση των μέτρων λιτότητας, με την ελπίδα ότι αυτό θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές.

Στην Ελλάδα, μετά από διήμερη «δυστοκία» στην ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ορκίζεται την Παρασκευή.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου