Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Στο προεδρικό ο Παπανδρέου

 
Από το zougla

Το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου πέρασε ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να συναντήσει στο προκαθορισμένο ραντεβού τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ώστε να του υποβάλει επίσημα την παραίτησή του.

Μετά από τρεις ημέρες ζυμώσεων και παρεμβάσεων, με επίκεντρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κλείστηκε τελικά λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι η αναμενόμενη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να ενεργοποιηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Aν και αρχικά το ραντεβού κλείστηκε για τις 17:00 το απόγευμα, τελικά μετά το αποχαιρετιστήριο διάγγελμα του Παπανδρέου η συνάντηση ξεκίνησε στις 18:10.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να μείνουμε στο ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε το μέγεθος της κρίσης, φάνηκε πως αυτό έπρεπε να κάνουμε να συνεργαστούμε. Απ την αρχή εγώ επιδίωξα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Την πολιτική συννενόηση την βρίσκω αυτονόητη. Δεν την είχαμε, τώρα την έχουμε. Σήμερα παρά τις διαφορές μας αφήνουμε στην άκρη τις άγονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Ετσι θα κάνουμε με εθνική ενότητα τα αναγκαία βήματα.Έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ να πιστέψουμε στον εαυτό μας, στη χώρα μας.

Σήμερα οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις ενώνουμε τις δυνάμεις. Για να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή της 26ης Οκτωβρίου.

Απόλυτη εθνική προτεραιότητα να προστατεύσουμε αυτήν την συμφωνία ως κόρη οφθαλμού.

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ελληνικό λαό. Φυσικά τα πράγματα δεν θα γίνουν από τη μία στιγμή στην άλλη ρόδινα αλλά τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. θα στηριχτούμε στις δυνάμεις μας και όχι στις δάνειες.

Θα δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και λιγότερο στην λιτότητα».

Οι ζυμώσεις της ημέρας

Στις ζυμώσεις εντός ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έλαβαν χώρα την Τρίτη και το πρωί της Τετάρτης συμμετείχαν ενεργά ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Νίκος Αθανασάκης αλλά και άλλοι παράγοντες σε δευτερεύοντα ρόλο.

Επί της ουσίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέβαλε τις απόψεις του, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και κυβερνητικές πηγές, με τέτοιο τρόπο, ώστε να «καούν» υποψηφιότητες όπως αυτή του Λουκά Παπαδήμου.
Όλες τις ημέρες τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν πολλά. Από τον κ. Παπαδήμο μέχρι τον κ. Κακλαμάνη και από τον κ. Κουκιάδη μέχρι τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Σε λίγη ώρα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για τον νέο πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου