Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Θύελλα για το κελί 260(Βίντεο)


Πολιτική θύελλα ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που μεταδόθηκε στον αέρα της κρατικής τηλεόρασης της Ουκρανίας και δείχνει την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο ξαπλωμένη στο κελί της, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μέση της.

Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του δικηγόρου της, που χαρακτήρισε το βίντεο «έργο ζώων». «Όταν ένας άρρωστος άνθρωπος δεν μπορεί να σηκωθεί και να ζητήσει να μην τον κινηματογραφούν τότε αυτές είναι παράνομες ενέργειες» είπε ο δικηγόρος της πρώην πρωθυπουργού, Σεργκέι Βλασένκο.Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιμένει ότι οι συνθήκες κράτησης της Γιούλια Τιμοσένκο που στις 11 Οκτωβρίου 2011 καταδικάστηκε σε 7 έτη φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας αναφορικά με την συμφωνία φυσικού αερίου που υπέγραψε με την Ρωσία, είναι άριστες και νοσηλεύεται στην κλινική της Lukyanivska, η οποία είναι από τις παλαιότερες φυλακές της χώρας στο Κίεβο και άρχισε να λειτουργεί το 1863.

Το βίντεο ξεκινάει με εικόνες από τη φυλακή και φτάνει στο κελί με τον αριθμό 260 όπου και κρατείται η Τιμοσένκο. Στη συνέχεια φαίνονται άτομα από το προσωπικό της φυλακής να μπαίνουν στο κελί και να μιλάνε με την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας. Εκείνη δείχνει θυμωμένη και κουνάει έντονα τα χέρια της. Σύμφωνα με το Reuters, η Γιούλια Τιμοσένκο φέρεται να λέει «πριν βρισκόμουν υπό κράτηση σε απαράδεκτες συνθήκες και δεν θέλω να δείξετε αυτή την ψεύτικη εικόνα τώρα».Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι αξιωματούχοι της φυλακής αρνήθηκαν ότι εκείνοι κατέγραψαν το βίντεο, το οποίο είχε τον προφανή στόχο να δείξει ότι η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης κρατείται σε καλές συνθήκες και σε κελί με τηλεόραση, κλιματισμό και ιδιωτικό μπάνιο.

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν οι αρμόδιες αρχές υποχρεώθηκαν να παραδεχθούν ότι μαγνητοσκόπησαν την επιθεώρηση στο κελί 260. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, με ανακοίνωσή της η Κρατική Υπηρεσία Φυλακών της χώρας παραδέχθηκε ότι στις 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση των συνθηκών κράτησης της Τιμοσένκο. «Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε αφού η πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε να λάβει κλινική εξέταση από ομάδα ειδικών του υπουργείου Υγείας και κορυφαίων ειδικών γιατρών. Η επιθεώρηση έδειξε ότι οι συνθήκες στο κελί με τον αριθμό 260 στο ιατρείο των εγκαταστάσεων της φυλακής όπου κρατείται η Τιμοσένκο πληρούν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας υγιεινής» ανέφερε το γραφείο τύπου της υπηρεσίας.Η καταδίκη της Γιούλια Τιμοσένκο έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις της Ουκρανίας και της Ε.Ε., καθώς η Ευρώπη κάνει λόγο για «δικαιοσύνη που εφαρμόζεται επιλεκτικά κάτω από πολιτικά κίνητρα».

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου