Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Στην «εντατική» τα νοσοκομεία της Περιφέρειας



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος - Τόνια Κανελλίδου από το 
zougla
Σε κωματώδη κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας, τα οποία –ως φαίνεται- κυρίως λόγω περικοπών και «σφικτής» οικονομικής πολιτικής αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.
Το ρεπορτάζ-έρευνα της zougla.gr σε τέσσερα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, καταδεικνύει τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχουν και καταγράφουν τις υπεράνθρωπες- όπως περιγράφονται- προσπάθειες των διοικήσεων και του προσωπικού προκειμένου να διατηρήσουν την εύρυθμη λειτουργία των θεραπευτηρίων.  

Ξάνθη
Στη Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Ξάνθης, οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τις υπερωρίες τους, την αποζημίωση των εξαιρέσιμων ωρών και αργιών και τα νυκτερινά από τον Αύγουστο. Παρόλα αυτά συνεχίζουν και εργάζονται κανονικά ακόμα και αν το πρόσθετο εισόδημα το οποίο δεν τους έχει καταβληθεί είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου σε επιστολή του προς τον διοικητή, κ. Αθανάσιο Μπαμπαλίδη, παραθέτει μια σειρά από ερωτήματα αναφορικά με τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής των δεδουλευμένων.
Σε επικοινωνία μας με την πρόεδρο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ξάνθης, κυρία Εριφύλη Παπαδοπούλου, ανέφερε πως η διοίκηση του Νοσοκομείου μετά και την επιστολή, όρισε σαν ημερομηνία καταβολής των δεδουλευμένων την 10η Ιανουαρίου 2012.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου δεν έχει διαταραχτεί ως προς την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών αφού το προσωπικό δεν θα προχωρήσει σε κανενός είδους κινητοποίηση που να την επηρεάζει.
Ρόδος
Τραγική εμφανίζεται να είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο Ρόδου, με τους ασθενείς να ψάχνουν νοσηλευτές με το «κιάλι».
Το νοσοκομείο δυσκολεύεται πλέον να εξυπηρετήσει τους πολίτες καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει απομακρυνθεί λόγω λήξης συμβάσεων.
Τα κονδύλια για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων τα οποία είχε υποσχεθεί το υπουργείο Υγείας δεν εκταμιεύθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα ο διοικητής να αναγκαστεί να διακόψει (επ’ αόριστο) όλα τα τακτικά χειρουργεία και τις τακτικές εισαγωγές.
Η συγκεκριμένη κίνηση –όμως- ως φαίνεται δεν απέδωσε καρπούς καθώς στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας, κ. Μιχάλη Τιμοσίδη, υπήρχε μια αόριστη δέσμευση ότι «το υπουργείο είναι σε διαδικασία εξεύρεσης λύσης».
Αγρίνιο
Το χρώμα του χρήματος έχουν ξεχάσει οι εργαζόμενοι και στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου καθώς παραμένουν απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα (δηλαδή νυχτερινά, αργίες και εξαιρέσιμα) από τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή τους. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό των οφειλών ανέρχεται στις 260.000 με 270.000 ευρώ, ενώ βάσει όσων ανέφερε στη zougla.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Βαγγέλης Μαχαλιώτης, απεστάλη εξώδικο προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Οι εργαζόμενοι -δια στόματος του προέδρου τους- ευελπιστούν να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα (μετά και την υπόσχεση του υπουργείου) ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους και δηλώνουν ότι δεν θα μπει σε κίνδυνο η ζωή κανενός ασθενούς.
Ρίον
Σημαντική έλλειψη προσωπικού παρουσιάζεται και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρίου.
Παρ’ όλο που το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, οι αρμόδιοι φορείς φαίνεται να έχουν γράψει το θέμα στις καλένδες τους με αποτέλεσμα τη συνεχή διόγκωσή του.
Ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Αποστόλης Λέτσιος, επισημαίνει ότι οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς οι προσλήψεις είναι δυσανάλογες σε σχέση με τις αποχωρήσεις.
Σύμφωνα με το διοικητή απαιτούνται προσλήψεις προσωπικού σε αρκετά τμήματα καθώς λόγω του Μνημονίου οι προσλήψεις γιατρών πραγματοποιούνται με το «σταγονόμετρο». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου