Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Πυκνώνουν τα σύννεφα πoλέμου στη Συρία


Πυκνώνουν τα σύννεφα πoλέμου στη Συρία Του Κώστα Τζεβελέκου από το newsbomb

Οι Ευρωπαίοι, τα Ηνωμένα Έθνη ,οι ΗΠΑ ,ο Αραβικός Σύνδεσμος και ιδιαίτερα η Τουρκία είναι εναντίον του καθεστώτος Ασαντ και προσπαθούν πάση θυσία να το «γκρεμίσουν».

Υπάρχουν όμως και φωνές που διαμαρτύρονται για αυτές τις εξελίξεις όπως για παράδειγμα οι Ρώσοι.
Υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ και τονίζουν ότι δεν θα ανεχθούν ξένη στρατιωτική επέμβαση γιατί τα θέματα που απασχολούν τη Συρία είναι εσωτερικά. Προτείνουν μάλιστα σχέδιο ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος. Κύκλοι του Κρεμλίνου τονίζουν προς όλους ότι : «Οι Ρώσοι δεν θα κρατήσουν στάση παρατηρητών για τις εξελίξεις στη Συρία όπως κράτησαν στη Λιβύη».
Τελικά τι συμβαίνει;


Το σίγουρο είναι ότι το καθεστώς Ασαντ είναι ένα δικτατορικό καθεστώς . Αυτό όμως που αναρωτιούνται οι υπερασπιστές του Ασαντ είναι «το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Ομάν , της Ιορδανίας δεν είναι δικτατορικά ;Γιατί έχουν βάλει στο μάτι τώρα τη Συρία»;

Η απάντηση βέβαια είναι απλή . Θέλουν να κυκλώσουν πάση θυσία το Ιράν και να καταστρέψουν το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο εξόριστός αρχηγός των Αδελφών Μουσουλμάνων βρίσκεται στην Τουρκία και με ανακοίνωση του γραφείο του παρακάλεσε τον πρωθυπουργό Ερντογαν να παρέμβει στρατιωτικά στην Συρία.

Οι Τούρκοι σύμφωνα με δημοσιεύματα στέλνουν άνδρες και εξοπλίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την παραστρατιωτική οργάνωση «Ο στρατός της Ελεύθερης Συρίας».

Δηλαδή όλοι αυτοί οι διαδηλωτές που φωνάζουν δεν είναι όλοι αθώοι Σύριοι πολίτες που διαμαρτύρονται για το καθεστώς ,αλλά αρκετοί από αυτούς είναι πολεμιστές που πολεμούν για την ανατροπή του καθεστώτος και φυσικά για τα συμφέροντα που εκπροσωπούν. Ουσιαστικά στη Συρία υπάρχει ένας εμφύλιος πόλεμος με απρόβλεπτες διαστάσεις για την ευρύτερη περιοχή.

Τι θα πράξουν οι Ρώσοι ;

Οι Ρώσοι προειδοποιούν ότι δεν θα είναι θεατές σε αυτό το πανηγύρι και εξοπλίζουν τη Συρία με υπερηχητικούς πυραύλους κατά πλοίων τύπου Lakhont, «στο πλαίσιο του κινητού συστήματος Bastion», ενώ σύντομα η Δαμασκός θα παραλάβει τουλάχιστον δύο συστήματα Bastion που το καθένα αποτελείται από 36 πυραύλους Κρουζ τύπου Lakhont.

Οι Ρώσοι σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους προειδοποιούν την Τουρκία ότι σε περίπτωση που ανοίξει το μέτωπο με τη Συρία και προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση θα βοηθήσουν στην πλήρη ανεξαρτησία των Κούρδων και θα απαιτήσουν την ίδρυση του συγκεκριμένου κράτους.

Ενδιαφέρει πολλοί τους Ρώσους το Ιρακινό Κουρδιστάν γιατί τα κοιτάσματα πετρέλαιου που υπάρχουν στο υπεδάφος του είναι περισσότερα από αυτά της Σαουδικής Αραβίας.

Η υπόθεση της Συρίας έτσι όπως την αναλύουν οι ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση .

Γιατί με αυτό το τρόπο αποδυναμώνουν βέβαια το Ιράν και το περικυκλώνουν αλλά σε περίπτωση που οι Ρώσοι δεν εμπλακούν και δεν έχουν οφέλη τα σχέδια θα ναυαγήσουν.

Το αποτέλεσμα για την Μέση Ανατολή θα είναι τραγικά.

Όμως δεν θα σας μεταφέρουμε τον προβληματισμό πολλών ξένων αναλυτών : «Μήπως τελικά το Ιράν με τον Αχμαντινεζαντ και το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ο δούρειος ίππος προκειμένου να αλωθεί όλη η Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου