Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Δωρεάν νερό έναντι ε/κ περιουσιών !!!


Αναφορά στην πρόταση για δωρεάν μεταφορά νερού από την Τουρκία στην Κύπρο έκανε και ο Ντ.Έρογλου σε συνάντηση που έγινε πριν την τριμερή στο Greentree του Λογκ Άιλαντ.


Λευκωσία: Δωρεάν νερό από την Τουρκία έναντι των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Αυτή είναι η νέα θέση που προωθεί η Άγκυρα την τελευταία περίοδο και θεωρεί πως έτσι θα «λυθεί» ένα ακανθώδες ζήτημα στο Κυπριακό, το περιουσιακό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», τη θέση αυτή παρουσιάζουν Τούρκοι αξιωματούχοι σε ξένους συνομιλητές τους, θέλοντας να προτάξουν μια νέα δήθεν προσέγγιση στο Κυπριακό με την υποβολή ιδεών. Ιδεών, οι οποίες παρουσιάζονται με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για «αμοιβαία οφέλη».


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, στις αρχές Νοεμβρίου στην Τουρκία, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 20χρονα από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκαν και επαφές με Τούρκους αξιωματούχους. Στη συνάντηση που είχαν με τον Κερίμ Ουράς, που είναι αρμόδιος για το Κυπριακό στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και σύντομα θα τοποθετηθεί πρέσβης στην Αθήνα, τέθηκε και το ζήτημα τούτο.

Ο Κερίμ Ουράς ανέφερε στους Ελληνοαμερικανούς ότι η Τουρκία προτίθεται να μεταφέρει με αγωγούς νερό στα κατεχόμενα για να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο ψευδοκράτος. Θα μπορούσε, είπε στους συνομιλητές του, να λυθεί με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα σε ολόκληρο το νησί. Είπε δε επί τούτου, ότι θα μπορούσε να προσφέρει η Τουρκία δωρεάν νερό στους Ελληνοκύπριους για μια μακρά χρονική περίοδο (έκανε λόγο για δεκαετίες) ως αντάλλαγμα για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα και οι οποίες «θα αποζημιωθούν από την Τουρκία».

Το θέμα τούτο, συνδέεται και με μια τοποθέτηση του Ντερβίς Έρογλου σε συνάντηση που έγινε πριν την τριμερή στο Greentree του Λογκ Άιλαντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σε έγγραφο που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αναφέρθηκε και στο θέμα του νερού που θα μεταφερθεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως μπορεί να επιλύσει δύσκολα προβλήματα στο Κυπριακό. Παραπέμποντας, χωρίς να το αναφέρει, σε ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα, το περιουσιακό.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα τουρκική αντιπροσωπεία βρισκόταν στα κατεχόμενα και συζήτησε το θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων της Τουρκίας, Ομέρ Οζντεμίρ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το νερό από την Τουρκία θα αρχίσει να ρέει στο νησί στις 13:00 στις 7 Μαρτίου 2014. Για τον υδατοφράκτη στα Πάναγρα, είπε ότι θα ζητηθούν προσφορές και ότι η κατασκευή του θα αρχίσει τον Μάριο του 2012.

Είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά προτάσσει στο θέμα των περιουσιών το ζήτημα των αποζημιώσεων ως το μέσο για την επίλυση του περιουσιακού. Ένα κεφάλαιο που υποτίθεται ότι θα πρέπει να συζητηθεί σε συνάρτηση με το εδαφικό, αλλά τούτο δεν γίνεται επειδή διαφωνούν οι Τούρκοι.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου