Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

"Αισιοδοξεί" και η Wall για το PSI

Dow12.837,3378,18 0,61%  



  Nasdaq2.935,6925,37 0,87%  

Η Wall Street χθες
Ανέκαμψε από το χειρότερο sell-off της χρονιάς το αμερικανικό χρηματιστήριο, με βασικό καταλύτη την πρόοδο που σημειώνεται στο PSI ένα 24ωρο περίπου πριν τη λήξη της προθεσμίας για τη συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η αγορά βρήκε επίσης στήριξη στις φήμες για νέα παρέμβαση της Fed με στόχο τη τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αλλά και στην επέκταση της καταναλωτικής πίστης για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Οι δείκτες έκλεισαν κοντά στα υψηλά ημέρας με θετικό πρωταγωνιστή τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχώρισε η παρουσίαση του νέου iPad από τον CEO της Apple, Tim Cook.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 78,10 μονάδες (0,61%) κλείνοντας στις 12.837,30 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 25,30 μονάδων (0,87%) και έκλεισε στις 2.935,60 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,20 μονάδων (0,69%) κλείνοντας στις 1.352,60 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 22 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Bank of America Corp κλείνοντας στα 8,02 δολάρια με άνοδο 0,31 δολ. ή σε ποσοστό 4,02%. Ακολούθησαν η Caterpillar με κέρδη 2,22% και κλείσιμο στα 108,28 δολάρια και η Home Depot, η οποία έκλεισε στα 47,39 δολάρια με άνοδο 2,16%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Kraft Foods Inc (-1,15%), η Walt Disney (-0,60%) και η Procter and Gamble (-0,39%). . Το ADR της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με άνοδο 2,81% στα 3,29 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη οι δείκτες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο αρνητικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση μέχρι τώρα για το 2012. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά από τις 23 Νοεμβρίου που ο βιομηχανικός δείκτης σημείωσε απώλειες άνω των 200 μονάδων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα νέο τύπο προγράμματος αγοράς ομολόγων σχεδιασμένο για την υποβάθμιση των ανησυχιών για τον μελλοντικό πληθωρισμό εξετάζουν, μεταξύ άλλων, αξιωματούχοι της Federal Reserve σε περίπτωση που αποφασίσουν να προχωρήσουν σε νέα ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες.

Όπως ανέφερε η Wall Street Journal, στο πλαίσιο της νέας προσέγγισης η Fed θα τυπώσει χρήματα για την αγορά στεγαστικών δανείων μεγάλης διάρκειας ή ομολόγων του δημοσίου «δένοντας» τα χρήματα καθώς τα δανείζεται ξανά για μικρές περιόδους με χαμηλά επιτόκια.

Στο μεταξύ, επεκτάθηκε η καταναλωτική πίστη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, με σημαντική ώθηση από τα ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve, αυξήθηκε κατά 17,78 δισ. δολάρια στα 2,512 τρισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι είχε καταγραφεί σημαντική άνοδος το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

ΜΑΚΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στα μάκρο της ημέρας, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε συνολικά 216.000 θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της Automatic Data Processing (ADP) και της συμβουλευτικής Macroeconomic Advisers.

Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά εργασίας ήταν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών οι οποίοι προέβλεπαν άνοδο κατά 215 χιλ.

Στο μεταξύ, η παραγωγικότητα των εργαζόμενων στις ΗΠΑ βελτιώθηκε με ρυθμό μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 0,9% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία αντί για 0,7% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Την ίδια στιγμή το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (unit labor costs) αυξήθηκε κατά 2,8% το δ΄ τρίμηνο με βάση τα νεώτερα στοιχεία από 1,2% που είχε αναφερθεί αρχικά.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Apple ανακοίνωσε ότι η νέα έκδοση του ipad θα είναι διάθεσιμη στις ΗΠΑ από τις 16 Μαρτίου και θα ξεκινά από την τιμή των 499 δολ. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση προϊόντος της Apple στην «μετά Steve Jobs» εποχή. Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού έκλεισε με οριακή άνοδο.

Εξάλλου, η General Electric επιβεβαίωσε το χρηματοοικονομικό outlook για το 2012 αλλά και τις εκτιμήσεις της για διψήφιο ποσοστό αύξησης των εσόδων το τρέχον έτος αλλά και το επόμενο. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο 1,95%.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου