Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Πανικός από το θρίαμβο της Λεπέν

Παρίσι: Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ιστορική επίδοση της Άκρας Δεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, γεγονός που επιβεβαιώνει την τάση που υπάρχει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Να μην υποκύπτουν στον πειρασμό του λαϊκισμού» καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες η Κομισιόν, τονίζοντας πως η απάντηση στις προκλήσεις σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης είναι κοινή δράση και περισσότερη Ευρώπη.

Ο επικεφαλής διπλωματίας του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ότι ευθύνεται εν μέρει για την επιτυχία της Μαρίν Λεπέν στις κάλπες, βασίζοντας την προεκλογική εκστρατεία του στα «πλημμελώς φυλασσόμενα» σύνορα της Ευρώπης και στον έλεγχο της εισροής μεταναστών.


Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Μιλώντας στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ο Ζαν Άσελμπορν δήλωσε ότι εάν επαναλαμβάνει κανείς κάθε μέρα ότι πρέπει να αλλάξουμε τη Σένγκεν, πρέπει να έχουμε μία σκληρή μεταναστευτική πολιτική, πρέπει να μιλήσουμε για την εξαίρεση της Γαλλίας, όλα αυτά φέρνουν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Βιλι Σοβντάλ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά» και εντάσσεται σε μία γενική τάση στην Ευρώπη που μεταφράζεται στην ενίσχυση των κομμάτων της ίδιας πολιτικής οικογένειας στη Δανία και τη Φινλανδία.

«Είμαι ανήσυχος από το συναίσθημα αυτό που στρέφεται κατά της ανοικτής κοινωνίας, κατά της ανοικτής Ευρώπης. Μού προκαλεί ανησυχία και όχι μόνο για τη Γαλλία» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπίλντ.

Ο Αυστριακός ομόλογός του Μίκαελ Σπίντελεγκερ έκανε λόγο για ένα αποτέλεσμα «που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς θεωρεί ότι η ενίσχυση της άκρας δεξιάς αποτελεί ανησυχητικό θέμα για την Ευρώπη. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» υπογράμμισε.

Η Μαρίν Λεπέν εξοστράκισε τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν της Αριστεράς και κατέκτησε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 17,9% το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει στην ιστορία της η ακροδεξιά παράταξη, η οποία τάσσεται μεταξύ άλλων υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το ερώτημα της εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωζώνη.

«Αυτή η υψηλή επίδοση είναι ανησυχητική, αλλά θεωρώ ότι αυτό θα διευθετηθεί στον δεύτερο γύρο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «συνεχίζει να υποστηρίζει» τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, είπε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ότι θα συνεργασθεί με όποιον εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας.

Βάσει της εμπειρίας του παρελθόντος στην γαλλο-γερμανική συνεργασία, μέχρι στιγμής οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο χωρών, όποιοι και αν είναι, έχουν εργασθεί καλά μαζί, επισήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών «δύο πιστοποιημένων δημοκρατών, που είναι προσηλωμένοι στην Ευρώπη και στη γαλλο-γερμανική φιλία».

«Η γαλλο-γερμανική σύμπραξη είναι το ένα από τα δύο κλειδιά για το μέλλον της Ευρώπης. Η Γερμανία θα επιδιώξει καλή και στενή συνεργασία με όποιον εκλεγεί στην προεδρία από τον γαλλικό λαό» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Γκίντο Βέστερβελε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Δευτέρα τους Ευρωπαίους ηγέτες «να μην υποκύπτουν στον πειρασμό του λαϊκισμού» την επομένη του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πολλοί επίτροποι «συχνά καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην υποκύπτουν στον πειρασμό του λαϊκιστικού λόγου και να συνεχίσουν μαζί μας να προωθούν την Ευρώπη της ειρήνης και της ανάπτυξης» δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαγί,  εκπρόσωπος του Ζοζέ Μπαρόζο.

«Αυτό που ελέχθη χθες παραμένει ισχυρό και σήμερα στο σύνολο των κρατών της Ένωσης. Πρέπει να προσέξουμε τη λαϊκιστική απειλή, τη διάδοση των ιδεών της επειδή είναι θεμελιωδώς αντίθετη στα ιδεώδη της ευρωπαϊκής οικοδόμησης» υπογράμμισε ο Μπαγί.

«Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση ενίσχυσε τις κοινωνικές ανισότητες και ότι μέσα σ' αυτό το οικονομική πλαίσιο, υπάρχει ένα πολιτικό έδαφος για την ανάπτυξη λαϊκισμών» συνέχισε.

Όμως για να απαντηθούν οι προκλήσεις της κρίσης, «πρέπει να αντιδράσουμε μαζί» δήλωσε. «Η καλή απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη. Η αναδίπλωση στον εαυτό μας, οι εθνικές λύσεις μέσα σ' ένα παγκοσμιοποιημένο χώρο, πιστεύουμε ότι δεν είναι η αποτελεσματικότερη λύση» κατέληξε ο Ολιβιέ Μπαγί.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου