Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Υπουργική κόντρα για την Αμυγδαλέζα


Υπουργική κόντρα ξέσπασε για το θέμα του κέντρου προσωρινής κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, την ώρα που σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνση αλλοδαπών που στοιβάζονται σε κτήρια στο κέντρο της Αθήνας...

Το θέμα με το κέντρο μεταναστών στην Αμυγδαλέζα προέκυψε όταν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μάκης Βορίδης, εξέφρασε ενστάσεις για τη χρήση των κοντέινερς όπου πρόκειται να στεγαστούν οι πρώτοι χίλιοι παράνομοι μετανάστες. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, τα κοντέινερς δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά στο δικό του υπουργείο και έχουν κατασκευαστεί στο πλαίσιο του αντισεισμικού σχεδιασμού. Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, ήταν γνώστης του θέματος και ο ίδιος με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τού παραχωρεί τη χρήση των κοντέινερς, αντί του ποσού των 6 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για «σκευωρία» των δύο υπουργών του ΠΑΣΟΚ και του γ.γ. Υποδομών Γιάννη Οικονομίδη «πίσω από την πλάτη του», για καθαρά εκλογικά οφέλη και εμφανίστηκε αποφασισμένος, όχι μόνο να μην επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των κοντέινερς, αλλά και να τα απομακρύνει από τη συγκεκριμένη θέση. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι υπάρχει ήδη έτοιμο κονδύλιο ύψους 173.000 ευρώ για τη μετακίνησή τους.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Βορίδη δεν μπορεί να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των κοντέινερς, γιατί όπως διερωτήθηκε «αν, ο μη γένοιτο, γίνει κάποιος σεισμός, τι θα γίνει με τους σεισμοπλήκτους».
Όπως επίσης έκανε γνωστό, εντός της ημέρας θα στείλει επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και παράλληλα θα ενημερώσει και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Ερωτηθείς εάν είναι σύμφωνος με τις απόψεις του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Βορίδης απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας ότι η ΝΔ έχει συμφωνήσει για το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τα κέντρα συγκέντρωσης των λαθρομεταναστών, αλλά η επιλογή των κέντρων και η όλη διαδικασία θα πρέπει να είναι αρμοδιότητα της επόμενης κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση κτηρίων όπου διαμένουν σε συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, μετανάστες. Ταυτόχρονα σε εφαρμογή τίθεται και ο νέος αυστηρότερος νόμος που προβλέπει διώξεις των ιδιοκτητών αυτών των ακινήτων.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, από σήμερα οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Αμεση Δράση στο κέντρο του «100» και να αναφέρουν περιπτώσεις σπιτιών στην Αθήνα, όπου διαμένουν υπεράριθμοι μετανάστες. Οι πληροφορίες θα αξιολογούνται από ειδική ομάδα και στη συνέχεια θα οργανώνονται κοινές επιχειρήσεις της Αστυνομίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρουσία εισαγγελέα, για την εκκένωση των εν λόγω κτηρίων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι μετανάστες θα υποβάλλονται σε υγειονομικές εξετάσεις και όσοι διαπιστώνεται ότι νοσούν, θα παραμένουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία, ενώ τυχόν παράνομοι μετανάστες θα οδηγούνται στα κέντρα κράτησης.
Βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, σε βάρος των ιδιοκτητών των σπιτιών θα υποβάλλονται μηνύσεις σε βαθμό πλημμελήματος (αντί για πταίσμα που ήταν μέχρι πρότινος). Ακολούθως συνεργεία του υπουργείου Υγείας θα κάνουν απολύμανση στα σπίτια.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τονίζοντας: «Υπάρχουν φαινόμενα, όπου μένουν μαζικά παράνομοι μετανάστες, 30 και 50 άνθρωποι σε έναν χώρο από 50 έως 100 τετραγωνικά. Σε άθλιες συνθήκες, που προσβάλλουν τον ανθρωπισμό μας και την ηθική μας. Στις ίδιες πολυκατοικίες μένουν οικογένειες Ελλήνων ή μεταναστών, που κινδυνεύουν κυριολεκτικά από αυτήν την υγειονομική βόμβα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές και καθυστερήσεις. Απειλείται η κοινωνική ειρήνη, απειλείται η δημόσια υγεία».

ΠΗΓΗ tro-ma-ktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου