Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Κύπρος:Με ελεγχόμενη έκρηξη εξουδετερώθηκε η βόμβα στη Δένεια

Λευκωσία: Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση καταστροφής της βόμβας 500 λιβρών που ρίφθηκε στην περιοχή κατά την τουρκική εισβολή, στη Δένεια. Η ελεγχόμενη έκρηξη σημειώθηκε στις 11:10 και όπως δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου, «ήταν απολύτως επιτυχής». Ο κ Παπαγεωργίου σημειώσε πως έπρεπε να μεσολαβήσει τουλάχιστον μισή ώρα από τη έκρηξη μέχρι να προσεγγιστεί το σημείο της έκρηξης.

«Η πληροφορία που έχουμε από τους πυροτεχνουργούς είναι ότι η έκρηξη ήταν επιτυχής», ανέφερε.


Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, το έργο δεν ολοκληρώνεται, καθώς οι πυροτεχνουργοί θα προχωρήσουν και θα αφαιρέσουν όλο το χώμα από το πηγάδι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο.

Αφού ολοκληρωθεί κι αυτό, ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, ο κόσμος θα αφεθεί να επιστρέψει στα σπίτια του.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί και στην επόμενη μια ώρα.

Ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι για την έκρηξη χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος χειροβομβίδας με θερμίτη, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά ο στόχος ήταν να καεί όλη η εκρηκτική ύλη έτσι ώστε να μην προκληθεί οποιαδήποτε μεγάλη έκρηξη, κάτι που επιτεύχθηκε.

Παράλληλα ανέφερε ότι είχαν ληφθεί από το πρωί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και ευχαρίστησε τους συντελεστές αυτής της επιχείρησης.

Από την έκρηξη δημιουργήθηκε καπνός στο σημείο, χωρίς ωστόσο, ο θόρυβος που προκλήθηκε να είναι ιδιαίτερα ισχυρός.

Το χωριό είχε εκκενωθεί από νωρίς το πρωί και στην περιοχή παρέμεναν μόνο μέλη της Αστυνομίας που συμμετείχαν στην επιχείρηση, καθώς και σε μεγαλύτερη απόσταση τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι.

Το σημείο της έκρηξης θα προσεγγιστεί από τα μέλη της Αστυνομίας μια ώρα μετά την έκρηξη για να επιβεβαιωθεί η καταστροφή της βόμβας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις του κοινοτάρχη της Δένειας, Χριστάκη Παναγιώτου, στο ΚΥΠΕ νωρίτερα, η διαδικασία εκκένωσης της κοινότητας ξεκίνησε στις 06:00, ενώ η διαδικασία εξουδετέρωσης της βόμβας θα ξεκινούσε μετά την ολοκλήρωση της εκκένωσης του χωριού, η οποία ολοκληρώθηκε στις 08:00.

«Οι πυροτεχνουργοί κάνουν προετοιμασίες. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 08:00», είπε ο κ. Παναγιώτου.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε από τις 06:00, οι κάτοικοι άρχισαν να μεταβαίνουν στις εργασίες τους, ενώ το κοινοτικό συμβούλιο έχει μεριμνήσει για τη μεταφορά όσων δεν έχουν μεταφορικό μέσο. Παράλληλα, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου του χωριού είχαν μεταφερθεί από τη περασμένη Πέμπτη στο σχολείο του γειτονικού χωριού Μάμμαρι.

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει διευθετήσεις έτσι ώστε σε περίπτωση που η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας δεν ολοκληρωθεί μέχρι την ώρα που ολοκληρώνεται το σχολείο και οι μαθητές του γυμνασίου, που φοιτούν στην Κοκκινοτριμιθιά, θα μεταφερθούν και αυτοί στο Μάμμαρι.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνει εξουδετέρωση της βόμβας ή καταστροφή της βόμβας επί τόπου, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι όπως έχει ακούσει «θα γίνει μικρή ελεγχόμενη έκρηξη στο πηγάδι, όπου βρίσκεται η βόμβα για να καταστραφούν τα εκρηκτικά και μετά θα γίνει προσπάθεια ανύψωσης της βόμβας».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, η ύπαρξη της βόμβας 500 λιβρών ήταν γνωστή. «Το 1974 έγινε προσπάθεια καταστροφής που δεν πέτυχε και το 1985 έγινε δεύτερη», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, το πηγάδι βρίσκεται σε οικόπεδο μέσα στο χωριό, ενώ το πιο κοντινό σπίτι βρίσκεται στα 20 μέτρα, με την εκκλησία του χωριού να βρίσκεται σε απόσταση 50-60 μέτρων.

Πρόσθεσε ότι το οικόπεδο είναι τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, αφού η Δένεια πριν την εισβολή ήταν μικτό χωριό. Μετά τον πόλεμο κάποιοι κάτοικοι έριξαν μπάζα στο πηγάδι, κάνοντας πολύ δύσκολο τον εντοπισμό του πηγαδιού.

«Μετά τα γεγονότα του Μαρί και μια έκρηξη στο Βερολίνο βόμβας από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουμε ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και προσπαθήσαμε να φύγει αυτό το καρκίνωμα από χωριό μας», κατέληξε.

Την Κυριακή αργά το απόγευμα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε επί τόπου στην παρουσία εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της Πολιτικής Άμυνας αποφασίστηκε όπως σήμερα πρωί - πρωί ξεκινήσει η εκκένωση του χωριού.

Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν από χθες βράδυ ότι σήμερα το πρωί πρέπει να εγκαταλείψουν προσωρινά τις οικίες τους. Όσοι κάτοικοι του χωριού δεν εργάζονται, έχει διευθετηθεί όπως μεταφερθούν στη γειτονική κοινότητα του Μάμμαρι για να φιλοξενηθούν.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι, ενημερώθηκε η Πολιτική Άμυνα και συγκεκριμένα η ομάδα διάσωσης Λευκωσίας - Κερύνειας ώστε να μεταβούν στη Δένεια με το πρώτο φως της ημέρας για να βοηθήσουν στη εκκένωση του χωριού, ενώ πιθανόν να αναλάβουν και την επίβλεψη των κατοικιών για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα κλοπών κ.λπ.

Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι πρέπει να αφήσουν τις πόρτες και παράθυρα των κατοικιών τους ανοικτά, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές από ενδεχόμενη έκρηξη.

Μετά την εκκένωση θα ξεκινήσει η επιχείρηση καταστροφής της βόμβας.

ΠΗΓΗ philenews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου