Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Παραμένουν οι ευρωπαϊκές ανησυχίες στη Wall Street

Dow12.695,05-125,55 -0,98%  



  Nasdaq2.902,58-31,24 -1,06%  

Η Wall Street σήμερα
Υποχώρησαν τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον βιομηχανικό Dow Jones να κλείνει με αρνητικό πρόσημο για όγδοη φορά στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις διολισθαίνοντας κάτω και από τις 12.700 μονάδες.

Η ανησυχία για την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη με φόντο το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα και τις νέες προειδοποιήσεις της Moody΄s για τις ισπανικές τράπεζες διαμόρφωσε και σήμερα αρνητικό κλίμα στην αμερικανική αγορά.

Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα για κυριάρχησαν και σήμερα στα διεθνή μίντια. Το πολιτικό αδιέξοδο δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στις αγορές, με τους αναλυτές να επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ με απρόβλεπτες συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρωζώνη αλλά και για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Προσθέτουν ακόμα ότι η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα μπορεί να προμηνύει αυτό που θα ακολουθήσει και στις άλλες χώρες της περιφέρειας, όπως η Ισπανία, που έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να κλείσουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παρέμειναν εξάλλου και οι ισπανικές τράπεζες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τα ιδρύματα θα πρέπει να αυξήσουν και πάλι τις προβλέψεις τους έναντι επισφαλών δανείων στην αγορά των ακινήτων.

Οι ισπανικές τράπεζες θα μείνουν ευάλωτες σε αύξηση των επισφαλών δανείων ακόμα και μετά τις νέες προβλέψεις των 30 δισ. ευρώ εκτιμά η Moody΄s Investors Service σε ανάλυση που έδωσε σήμερα τη δημοσιότητα.

"Περιμένουμε τα προβληματικά δάνεια και οι ζημιές από επισφαλή δάνεια να συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτό περιλαμβάνει κατηγορίες όπως τα στεγαστικά, τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η καταναλωτική πίστη", αναφέρει μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Moody΄s στο εβδομαδιαία credit outlook. Προσθέτουν ότι οι συγκεκριμένοι τομές δεν καλύπτονται από τις αυξημένες προβλέψεις που ζήτησε η κυβέρνηση.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 125,20 μονάδες (-0,98%) κλείνοντας στις 12.695,30 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 31,20 μονάδων (-1,06%) και έκλεισε στις 2.902,50 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 15,00 μονάδων (-1,11%) κλείνοντας στις 1.338,30 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 2 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Cisco Systems κλείνοντας στα 16,71 δολ. με άνοδο 0,20 δολ. ή σε ποσοστό 1,21% και ακολούθησε η Merck με κέρδη 0,51% και κλείσιμο στα 38,225  δολ.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JP Morgan Chase (-3,17%), η Bank of America Corp (-2,65%) και η Intel (-2,23%).

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,07 δολ. ή σε ποσοστό 3,65% και έκλεισε στα 1,85 δολ.

Το κλίμα αυξημένης επιφυλακτικότητας στον τραπεζικό κλάδο διατηρείται και σήμερα μετά την ανακοίνωση της JP Morgan Chase την προηγούμενη εβδομάδα για ζημιές περίπου 2 δισ. δολ. από συναλλαγές σε παράγωγα. Τον τραπεζικό κολοσσό υποβάθμισε η Fitch Rating, ενώ η S&P προειδοποίησε ότι μπορεί να κάνει το ίδιο.

Η JP Morgan Chase ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση της Ina Drew από τη θέση του Chief Investment Officer του ομίλου, εξέλιξη που δεν αιφνιδίασε τους επενδυτές.

"Η Ιna Drew υπήρξε σπουδαία συνεργάτιδα για πολλά χρόνια στην εταιρεία μας. Παρά τις πρόσφατες απώλειες, η τεράστια συμβολή της δεν θα πρέπει να επισκιαστεί από αυτές τις εξελίξεις", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Jamie Dimon, σε επιστολή του που συνοδεύει την επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την Ina Drew θα διαδεχθεί ο Matt Zames, ο οποίος θα διατηρήσει παράλληλα τα καθήκοντά του στον κλάδο των ενυπόθηκων δανείων, ενώ στην θέση του επικεφαλής των παγκόσμιων αγορών σταθερού εισοδήματος θα μείνει πλέον μόνο ο Daniel Pinto.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, Scott Thompson για "προσωπικούς λόγους" ανακοίνωσε η Yahoo, σημειώνοντας παράλληλα πως προσωρινά θα αντικατασταθεί από τον κ. Ross Levinsohn, μέχρι σήμερα επικεφαλής του ιντερνετικού κολοσσού, αρμόδιος για τις σχέσεις με τα διεθνή ΜΜΕ.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου