Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

"Το ΝΑΤΟ υποβάθμισε τους θανάτους αμάχων στη Λιβύη" καταγγέλλει η HRW

Την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να υποβαθμίσει τους θανάτους αμάχων που προκάλεσαν οι αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη τον περασμένο χρόνο καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (HRW). Σύμφωνα με το HRW, οι επιδρομές των αεροπλάνων της Συμμαχίας στοίχισαν τη ζωή σε 72 αμάχους, και κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι παραδέχεται τις παράπλευρες απώλειες που προκάλεσε στη διάρκεια της εκστρατείας της, η οποία βοήθησε στην απομάκρυνση από την εξουσία του Μουάμαρ Καντάφι.
Σε έκθεσή της που βασίστηκε σε έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν σε τοποθεσίες που αποτέλεσαν στόχο των επιδρομών στη διάρκεια και μετά τη σύρραξη, η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι από τις ΝΑΤΟϊκές επιδρομές σκοτώθηκαν 20 γυναίκες και 24 παιδιά. Η οργάνωση κάλεσε το ΝΑΤΟ να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων και να διενεργήσει έρευνες για τις επιθέσεις οι οποίες μπορεί να ήταν παράνομες.

Η έκθεση είναι βασισμένη στην εκτενέστερη μέχρι σήμερα έρευνα σχετικά με τους θανάτους αμάχων από την αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ και εμφανίζει μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων σε σχέση με μια έκθεση του Μαρτίου της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία ανέφερε 55 θανάτους αμάχων, περιλαμβανομένων 16 παιδιών και 14 γυναικών.

Η HRW αναγνώρισε ότι το ΝΑΤΟ φρόντισε ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου