Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Reuters: Επικίνδυνες για την ευρωζώνη οι εκλογές στην Ελλάδα

Ανησυχία για την έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα εκφράζει το Reuters σε ειδική ανάλυσή του. Σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις, που δεν δείχνουν ξεκάθαρο νικητή και δίνουν σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ποσοστό 40%. Βάσει αυτών, τα δύο κόμματα είτε θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια απρόθυμη συνεργασία με ισχνή πλειοψηφία, είτε θα πρέπει να επιχειρήσουν το σχηματισμό ενός ευρύτερου συνασπισμού με μικρότερα κόμματα, που έχουν όμως αντιταχθεί στο μνημόνιο.
Το συγκεκριμένο σενάριο θα ενίσχυε την πίεση για την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Μάλιστα, ορισμένοι οικονομολόγοι και πηγές των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος για απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε κίνδυνο η παραμονή στο ευρώ
«Μία μετεκλογική παράλυση στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία και να κινδυνεύσει η χώρα ακόμη και με έξοδο από το ευρώ», υποστηρίζει ο αναλυτής της Bank of America και πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, Αθανάσιος Βαμβακίδης, που βλέπει ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης.
Κάποιοι άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι μια νέα κυβέρνηση ενδέχεται να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση, ιδιαίτερα μάλιστα αν νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εκλεγεί ο Φρανσουά Ολάντ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να δώσει μια «ανάσα» στην Αθήνα, αλλά θα προκαλέσει επιπλοκές στη χρηματοδότηση και θα θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2015. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμά αναλυτής της JPMorgan, «ένα τρίτο πακέτο φαίνεται πιο πιθανό».
«Η υπομονή για την Ελλάδα έχει εξαντληθεί»
Αξιωματούχος της ευρωζώνης προειδοποιεί ότι η υπομονή και ο χρόνος για την Ελλάδα έχουν εξαντληθεί. «Η μόνη επιλογή τους είναι να φύγουν από το ευρώ, αν δεν τους αρέσει η συμφωνία που έχουν», διαμηνύει. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τυχόν αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος θα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» και Ιρλανδία και Πορτογαλία θα ζητήσουν ανάλογη μεταχείριση.
Πιθανότερος ο συμβιβασμός
Επικαλούμενο εκτίμηση της UBS, το Reuters δεν αποκλείει μια επανεκτίμηση της πολιτικής πραγματικότητας μετά τις εκλογές, σημειώνοντας ότι αν και είναι «μάλλον απίθανη μια έξοδος από το ευρώ, φυσιολογικά θα ενταθεί η φημολογία εάν υπάρξει ένταση στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές της».
Με δεδομένο το ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν αποφασίσει να κρατήσουν τη χώρα εντός ευρώ και το 80% των Ελλήνων να ζητά παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, το Reuters εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει έναν είδους συμβιβασμό μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου