Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Θρίλερ με την οριστικοποίηση του πακέτου των 11.5 δισ. ευρώ

Θρίλερ με την οριστικοποίηση του πακέτου των 11.5 δισ. ευρώ
Νέα συνάντηση θα έχουν αύριο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, για να οριστικοποιήσουν το πακέτο των 11.5 δισ. ευρώ, που απ’ότι φαίνεται είναι ακόμα «στον αέρα».
Η κινητικότητα των συνεργατών των πολιτικών αρχηγών τα τελευταία 24ωρα, είναι έντονη, λίγο πριν τη συνάντηση της Δευτέρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 προκειμένου να έχουν τα επιτελεία περισσότερο χρόνο για την επεξεργασία των μέτρων.
Η συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ των τριών δεν είχε αποτέλεσμα και έτσι οι συσκέψεις στα υπουργεία είναι συνεχείς. Η τελική λίστα αναμένεται να περιλαμβάνει περιλαμβάνει μέτρα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ, υγεία και παιδεία.

Στην τελευταία συνάντηση των αρχηγών, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Κουβέλη και τον κ. Βενιζέλο,  να εξέφρασαν ενστάσεις, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.Και οι δύο αρχηγοί έχουν συγκαλέσει συσκέψεις στα γραφεία των κομμάτων τους ενόψει της αυριανής συνάντησης.
Τα μηνύματα των εταίρων ήταν για ακόμη μια φορά αυστηρά με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν όμως να φαίνεται πιο διαλλακτικός. Ο κ. Τόμσεν είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο έφαγαν μαζί στο εστιατόριο κεντρικού ξενοδοχείου και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τόμσεν εξέφρασε ικανοποίηση για αρκετές από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και έδειξε ότι κατανοεί τις προσπάθειες.
Η τρόικα ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει για τουλάχιστον ένα δεκαήμερο στη χώρα μας, μέχρι να οριστικοποιηθούν τα ισοδύναμα μέτρα που καλύψουν τα 11,5 δις. ευρώ που χρειάζονται. Υπενθυμίζεται ότι ακόμα μένει να βρεθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Ανάμεσα στα νέα μέτρα που αναμένεται συζητούνται είναι:
Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο
Στοχευμένες περικοπές έως 20% στα προνοιακά επιδόματα
Επιβολή πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.300-2.500 ευρώ,
Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1400 ευρώ και άνω.
Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013.
Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%. Περαιτέρω περικοπή εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα.
Πλαφόν 2.000 - 2.300 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές)
Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από εδώ και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.
Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ (5% για ποσά από 1.000- 1.400 ευρώ μικτά 5% και από 1.400 ευρώ και άνω 10%)

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου