Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Η εκκλησία θέλει το... τάμα της



Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης από το real.gr

Μπροστά αρχίζει να μπαίνει η ανέγερση του «Τάματος του Έθνους» το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση με τους ναούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Η Ιερά Σύνοδος μετά από τις πιέσεις δεκάδων Ιεραρχών άναψε το πράσινο φως και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου έργου.

Πολλοί Μητροπολίτες αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων έδωσαν το παρών στην πρώτη γενική συνέλευση του σωματείου «οι φίλοι του Τάματος του Έθνους».

Ωστόσο, υπάρχει διχογνωμία για το που θα πρέπει να ανεγερθεί, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται να επιθυμεί ο χώρος να είναι το Γουδί ή πίσω από το νοσοκομείο Σωτηρία με την οποία διαφωνεί όμως το σωματείο του Τάματος του Έθνους το οποίο θέλει να γίνει στο Αττικό Άλσος. Εκεί ο ξεχωριστός αυτός ναός θα δεσπόζει και θα είναι ορατός σχεδόν απ όλα τα σημεία της Πρωτεύουσας.

Το ύψος του κτίσματος θα φτάνει τα 90 μέτρα το μήκος θα φτάνει τα 85 μ και το πλάτος τα 45 μ. Επίσης θα υπάρχουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και χώροι συναυλιών. Ακόμα υπάρχει η πρόταση να είναι ο νέος μητροπολιτικός ναός της Αθήνας αλλά και το συνοδικό μέγαρο.



Για τον Ιωάννη Αναγνωστόπουλο και τη σύζυγό του Αικατερίνη είναι όνειρο ζωής. Έχουν στερηθεί τα πάντα για την εκπλήρωση αυτού του στόχου. Δεν ζητούν ούτε ένα ευρώ από την πολιτεία και την εκκλησία για την ανέγερση. Το μόνο που θέλουν είναι να τους παραχωρηθεί ο χώρος στο συγκεκριμένο σημείο και να αναγνωριστεί από την επίσημη εκκλησία.



Τι είναι το «Τάμα του Έθνους»

Τι είναι όμως το «Τάμα του Έθνους»; Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και οι άλλοι αγωνιστές του 1821 έκαναν Τάμα, αν απελευθερωθεί η Ελλάδα, να κτίσουν στην οριστική πρωτεύουσα του κράτους ναό στο όνομα του Σωτήρος Χριστού.

Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ξεκίνησε προσπάθεια υλοποίησης του «Τάματος του Έθνους», η οποία δεν ολοκληρώθηκε. Επί δικτατορίας, το θέμα επανήλθε, συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα αλλά στην συνέχεια το τεράστιο ποσό... χάθηκε, χωρίς να αναζητηθούν από κανένα ευθύνες.

Τον Ιούνιο του 1969 ανακοινώθηκε η σύσταση «Ειδικού Ταμείου» για την οικονομική διαχείριση του «τάματος». Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό του που δημοσιεύθηκε μετά την ανατροπή του Παπαδόπουλου το «Ταμείο» εισέπραξε συνολικά 453.300.000 δρχ.: 45,5 εκατομμύρια ως επιχορήγηση απ’ τον τακτικό προϋπολογισμό, 180 εκατομμύρια από «δωρεές, εισφορές κ.λπ.» και 230 εκατομμύρια σε δάνεια.
Σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο απολογισμό, το 90% των εσόδων είχε ήδη καταναλωθεί σε απαλλοτριώσεις, «δαπάνες μελετών», προπαρασκευαστικά έργα και «δαπάνες διοικήσεως και λειτουργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου