Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Νέα μέτρα ζητά η Τρόικα

Ακούνε, κρατάνε σημειώσεις και αποχωρούν. Αυτή είναι η εικόνα η οποία επαναλαμβάνεται σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις που έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας με τους υπουργούς της κυβέρνησης. Άλλωστε εκείνο που μετρά για τους ίδιους είναι τα στοιχεία που συλλέγει καθημερινά το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας που δείχνουν εκτροχιασμό από τους στόχους του μνημονίου. Σε αυτά τα αποτελέσματα θα σταθούν προκειμένου να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης.


Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζητούν νέα επιπρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα στα έσοδα η οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΤ φτάνει τα 2,6 δισ ευρώ. Η ύφεση η οποία ολοένα και μεγαλώνει και η οποία πλήττει όχι μόνο την χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη φαίνεται μπορεί να την αναγνωρίζει η Τρόικα αλλά θεωρεί πως δεν αποτελεί δικαιολογία για την μη επίτευξη των στόχων.



Πολλά θα κριθούν στην συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα όπου θα παραστεί για πρώτη φορά ο Γιάννης Στουρνάρας. Από την στάση των ομολόγων του που μετέχουν στην ζώνη του ευρώ και τα όσα θα υποστηρίξουν οι κύριοι Γιούνκερ και Ρεν θα εξαρτηθεί το πόσο κοντά βρίσκονται τα επιπρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση των εσόδων οφείλεται:

• Στις μειωμένες εισπράξεις φόρου εισοδήματος κατά 305 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της παράτασης που δόθηκε στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 (έως τις 8 Ιουνίου 2012) και που αναμένεται να εισπραχθούν τον Ιούνιο. Στο πεντάμηνο πάντως η υστέρηση από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων φτάνει στο ποσό των 212 εκατ. ευρώ, αλλά με τη μείωση της κερδοφορίας δεν είναι βέβαιο πως η απόκλιση θα καλυφθεί το μήνα Ιούνιο.

• Στην είσπραξη κατά 169 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

• Στην υστέρηση κατά 497 εκατ. ευρώ των εισπράξεων από τους φόρους συναλλαγών λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, εκ των οποίων τα 435 εκατ. ευρώ αποτελούν την υστέρηση του ΦΠΑ.

• Μέρος της απόκλισης από τους στόχους πενταμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων, υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ.



Από την πλευρά τους οι υπουργοί της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία την αποφασιστικότητα που υπάρχει σε αυτή την κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων. «Πρέπει να ανακτήσουμε άμεσα την αξιοπιστία μας» λένε χαρακτηριστικά οι υπουργοί αμέσως μετά τις συναντήσεις που έχουν με την Τρόικα, δείχνοντας με κατηγορηματικό τρόπο την δυσπιστία που υπάρχει από την πλευρά των δανειστών.

Οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μόρς θα παραμείνουν στην χώρα μέχρι και την Κυριακή. Θα συναντηθούν με του αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας. Στις 12 το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στην συνέχεια με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, παράλληλα θα ενημερώνονται διαρκώς για τις πραγματικές δηλώσεις που θα κάνουν στην βουλή οι υπουργοί και λίγο πριν αναχωρήσουν από την χώρα μας θα συναντηθούν για δεύτερη φορά με τον Γιάννη Στουρνάρα.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου