Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης


Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης από το real.gr

Ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την κυβέρνησή του έβαλε ο Αντώνης Σαμαράς με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων «απλώνοντας όλο τον τραχανά» όπως σχολίαζε στη βουλή «γαλάζιο» στέλεχος αμέσως μετά την ομιλία του αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα θα κριθούν στο πεδίο της εφαρμογής των εξαγγελιών και στις ισορροπίες εντός της κυβέρνησης.
Ο κ. Σαμαράς με μία προσεκτική ομιλία και χωρίς να μπει στον «πειρασμό» της παρελθοντολογίας ή στην κατά μέτωπο επίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί, τουλάχιστον ο ίδιος, με ένα υπερκομματικό προφίλ επικαλούμενος και το αποτέλεσμα των εκλογών που συνοδεύτηκε από το μήνυμα των ψηφοφόρων για συνεργασία.



Η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για μία σκληρή αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ «απειλεί» με ειδικά δικαστήρια για τις αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο, όπως αποφασίστηκε σε αυτήν την φάση το βάρος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή θα το σηκώσουν οι υπουργοί και όχι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.



Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι αρχικά να κερδίσει χρόνο από τους πιστωτές μας δείχνοντας κάποια απτά δείγματα γραφής στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτό το πεδίο άλλωστε θα κριθεί και η βούληση του κ. Σαμαρά να συγκρουστεί με τους συνδικαλιστές (ΟΣΕ, ΔΕΗ κ.α.) που περιμένουν την κυβέρνηση στη γωνία έχοντας τη στήριξη όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ κόντρα σε οποιαδήποτε σκέψη για ιδιωτικοποιήσεις.



Τα σημεία τα οποία θα διαπραγματευθεί ο Αντώνης Σαμαράς με την τρόικα είναι τα εξής:

1. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει ταχύτατα στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις

2. Θα δοθεί έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις. Αρχικά θα ξεκινήσουν από το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ και την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, ορυχεία, συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.

3. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Δημιουργία οχήματος επενδυτικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

4. Παράκαμψη της γραφειοκρατίας και άμεση εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ύψους 12,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν στην αγορά από το υπουργείο Ανάπτυξης και θα έχουν προτεραιότητα τα μεγάλα έργα.

5. Κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων οργανισμών του Δημοσίου και η απόφαση αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

6. Μέτρα για την στήριξη της ρευστότητας στην αγορά και για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες

7. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους πολίτες που θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013.

8. Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης στο Δημόσιο με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Συντονισμός των υπουργείων για το καθημερινό κυβερνητικό έργο και ορισμός ενός ανώτατου αξιωματούχου που θα αναλάβει τον μόνιμο μηχανισμό συνεργασίας των υπουργείων και θα είναι σε στενή επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης. Δημιουργία διυπουργικής επιτροπής για την διοικητική μεταρρύθμιση υπό τον Α. Σαμαρά.

9. Επίσπευση της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο ώστε μέσα σε 1,5 χρόνο να έχει ολοκληρωθεί.

Άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα που δεν χρειάζονται διαπραγμάτευση:

• Αλλαγή στον νόμο περί ευθύνης υπουργών
• Τροποποίηση της βουλευτικής ασυλίας
• Περιορισμό στην χρηματοδότηση των κομμάτων
• Κατάργηση ορισμένων βουλευτικών προνομίων
• Περιορισμό των συμβούλων των υπουργών
• Σύσταση ειδικού σώματος για έλεγχου του πόθεν έσχες των βουλευτών από το 1974 έως σήμερα
• Έκδοση των συντάξεων σε λιγότερο από ένα χρόνο
• Αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία»
• Καταπολέμηση της ακρίβειας και σπάσιμο των καρτέλ
• Ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
• Κοινοβουλευτικός διάλογος για τροποποίηση του νόμου Ραγκούση αναφορικά με την ιθαγένεια
• Καταπολέμηση του παραεμπορίου
• Προτεραιότητα στην ασφάλεια του πολίτη
• Εξωτερική πολιτική: Συστηματική προετοιμασία για την ανακήρυξη ΑΟΖ ώστε να επισπευστεί η εκμετάλλευση του εθνικού ενεργειακού πλούτου, ενίσχυση όλων των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας για την κατοχύρωση και προώθηση των εθνικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου