Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Σκόπια: Σερβία και Βουλγαρία αρνούνται να δώσουν αντίγραφα των χρυσών προσωπίδων

Ιούλιος , 2012.
Η Σερβία και η Βουλγαρία αρνήθηκαν στα Σκόπια να δώσουν αντίγραφα των μοναδικών χρυσών αντικειμένων που βρέθηκαν στην νεκρόπολη της Αχρίδας, στην Τρεμπένιστα, τα οποία φυλάσσονται στο Βελιγράδι και στη Σόφια.



Κανένα από τα δύο μουσεία δεν συναίνεσε στο αίτημα των Σκοπίων, αίτημα που κατέθεσε πριν ένα χρόνο προς το Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας.
Όλα τα αντικείμενα χρονολογούνται από τον 6ο και τον 5ο αιώνα π.Χ. αιώνα –χίλια χρόνια πριν έρθουν οι Σλάβοι στην περιοχή της Οχρίδας.


Πρόκειται για δύο χρυσές προσωπίδες (παρόμοιες έχουν βρεθεί και στο Γαλλικό ποταμό της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και αλλού), έναν χάλκινο κρατήρα, ένα κράνος.


Η Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς ζήτησε αντίγραφά τους για να τα εκθέσει στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων που χτίστηκε δίπλα στον ποταμό Βαρδάρη.
Το Βελιγράδι έδωσε μόνο ένα αντίγραφο μιας μάσκα χρυσού, που την παρέδωσε πριν από ένα μήνα ο υπουργός πολιτισμού της Σερβίας, Πρέντραγκ Μάρκοβιτς σε συνάντηση που είχε με την Σκοπιανή Ελίζαμπεθ Κάντσεσκα Μιλέβσκα.

***


Οι τέσσερις χρυσές προσωπίδες ανακαλύφθηκαν στους πριγκηπικούς τάφους στην Τρεμπένιστα στις αρχές του περασμένου αιώνα.


Δύο ανακαλύφθηκαν από τους Βούλγαρους το 1918 και δύο από τους Σέρβους κατά τα έτη 1930-34 και μεταφέρθηκαν αντίστοιχα στα μουσεία της Σόφιας και του Βελιγραδίου.
Το 2002 στην Άνω Πύλη της Αχρίδας ανακαλύφθηκε και άλλη μια χρυσή προσωπίδα σε νεκρό που ήταν του 5ου αιώνα π.Χ., καθώς ένα χρυσό δακτυλίδι, 70 άλλα αντικείμενα, επιτύμβιες στήλες (στην ελληνική), κεραμικά, σκεύη από κεχριμπάρι, ύαλο, σίδηρο, χαλκό ,ασήμι και χρυσό.


Συνολικά, από τους αρχαίους τάφους του νεκροταφείου της Τρεμπένιστα ήρθαν στο φως 825 είδη, από τα οποία 285 φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας, 187 στο Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου και 380 στο Ινστιτούτο και στο Μουσείο της
Οχρίδας.

--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΠΗΓΗ echedoros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου