Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Ο πρώην πλανητάρχης στη Λευκωσία Μ. Κλίντον: Στην Κύπρο να αξιοποιήσετε το φυσικό αέριο κατάλληλα

Λευκωσία: Η ανθρωπότητα είναι αλληλοεξαρτώμενη και αν όλοι επιλέξουμε τη δημιουργική και παραγωγική συνεργασία μεταξύ μας αντί τις συγκρούσεις και τις διαμάχες, τότε θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον και αμοιβαία οφέλη για όλους, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κύπρο, ως προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, και έδωσε διάλεξη για την οικονομική κρίση.

Ο πρώην πλανητάρχης είναι Επίτιμος Chancellor της Laureate International Universities στην οποία ανήκει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο από το 2005.


Τη διάλεξη, που δόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στη Λευκωσία, παρακολούθησαν πέραν των 600 ατόμων, μεταξύ των οποίων η ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο ΥΠΟΙΚ Βάσος Σιαρλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο πρώην ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής , ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, άλλοι πρώην αξιωματούχοι, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, προσωπικότητες της οικονομικής ζωής, μέλη διπλωματικών αποστολών καθώς και καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Ο κ. Κλίντον ο οποίος διετέλεσε 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ την περίοδο 1993-2001, αμέσως μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ίδρυσε το William J. Clinton Foundation και παράλληλα, το Clinton Global Initiative (CGI). Στην ετήσια συνάντηση του CGI συγκεντρώνονται περισσότεροι από 150 ηγέτες του κόσμου, 20 νομπελίστες, επικεφαλής επιχειρήσεων και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών αλλά και άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κλίντον σημείωσε ότι στο σημερινό κόσμο υπάρχουν τεράστιες ανισότητες και ειδικότερα στις ανεπτυγμένες κοινωνίες οι ανισότητες αυτές έχουν περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ανέφερε ότι η οικονομική αβεβαιότητα που παρατηρείται σε διάφορες κοινωνίες μπορεί να οδηγήσει τις χώρες στο να «βάλουν λουκέτο» όπως είπε χαρακτηριστικά, με τους πολίτες να νιώθουν φοβερή ανασφάλεια.

Ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι η οικονομική αβεβαιότητα πρέπει να περιορίζεται, γιατί διαφορετικά επηρεάζεται η ανάπτυξη μιας οικονομίας με όλα τα συνεπακόλουθα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα των κλιματικών αλλαγών, τονίζοντας ότι με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να περιοριστούν οι συνέπειες στο περιβάλλον και την ίδια ώρα να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Κλίντον ανέφερε ότι το φυσικό αέριο είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, λέγοντας ότι εδώ στην Κύπρο πρέπει να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο κατάλληλα.

Σημείωσε ακόμη τη σημασία της εκπαίδευσης και της καινοτομίας λέγοντας ότι αποτελούν βασικούς παράγοντες προετοιμασίας των μελλοντικών ηγετών για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

Ο κ. Κλίντον σημείωσε ότι στο αλληλοεξαρτώμενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, όλοι μοιραζόμαστε τις ίδιες ευθύνες και το κυριότερο ερώτημα είναι πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια θετική δυναμική μέσω της οποίας όλοι να έχουμε οφέλη. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι καλές προθέσεις οδηγούν συνήθως σε θετικές αλλαγές και το πιο κρίσιμο ερώτημα που τίθεται πάντα είναι ο τρόπος και το μέσο για να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές.

Καλωσορίζοντας τον πρώην Πρόεδρο, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ανδρέας Ελευθεριάδης τόνισε ότι ο Μπιλ Κλίντον έχει επικεντρωθεί στους τομείς της εκπαίδευσης και της γνώσης και ως Κυβερνήτης πρώτα του Αρκανσο και στη συνέχεια ως Πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να περάσει σημαντικά νομοσχέδια για την εκπαίδευση.

Είπε ακόμη ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, πρέπει να επενδύουμε στην εκπαίδευση.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μόνο πανεπιστήμιο στην Κύπρο και από τα 40 στην Ευρώπη που έλαβε την ανώτατη διάκριση ECTS Label από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το φθινόπωρο του 2013 πρόκειται να λειτουργήσει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και η Ιατρική Σχολή.

Σημειώνεται πως η Laureate είναι το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο με πάνω από 60 πανεπιστήμια και περισσότερους από 740.000 φοιτητές. Έχει πανεπιστήμια στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, στη Βόρεια Αφρική, στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου