Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Βουβή αντίδραση στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών

Dow12.896,67-47,15 -0,36%  



  Nasdaq2.976,120,04 0,00%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία απέτυχαν να ενθουσιάσουν τους επενδυτές της Wall Street. Αλλά ούτε και οι ελπιδοφόρες ενδείξεις από την αγορά απασχόλησης των ΗΠΑ απάλλαξαν την αγορά από το αρνητικό πρόσημο.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 47,10 μονάδες (-0,36%) κλείνοντας στις 12.896,60 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq έμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 2.976,10 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 6,40 μονάδων (-0,47%) κλείνοντας στις 1.367,50 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 7 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Home Depot κλείνοντας στα 52,11 δολάρια με άνοδο 0,46 δολ. ή σε ποσοστό 0,89%. Ακολούθησαν η μετοχή των McDonalds με κέρδη 0,81% και κλείσιμο στα 89,30 δολάρια και η Wal-Mart Stores, η οποία έκλεισε στα 71,08 δολάρια με άνοδο 0,47%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JP Morgan Chase (-4,18%), η Bank of America Corp (-2,98%) και η Chevron Corp (-1,25%).  
Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Το ADR της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με πτώση 1,80% στα 1,64 δολάρια.

Για "υποτονική" οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει σε νέο ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια, ενώ προειδοποίησε ότι η υψηλή αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη και το οικονομικό κλίμα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη, ενώ στην ανάλυση του σημείωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν περαιτέρω, ενώ ορισμένοι από τους καθοδικούς κινδύνους στο outlook της ανάπτυξης υλοποιήθηκαν.

Επανέλαβε εξάλλου ότι όλα τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι προσωρινού χαρακτήρα, ενώ για τις πιο μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs) που διενήργησε η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα χρόνου για να φανούν πιο ξεκάθαρα τα αποτελέσματα τους.

Στρέφοντας την προσοχή του στις μελλοντικές εξελίξεις ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει σταδιακά.

Η ΕΚΤ προέβη σήμερα σε μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τερματίζοντας την πολιτική των αμετάβλητων επιτοκίων που κράτησε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο αρχικός ενθουσιασμός για την  απόφαση της τράπεζας ξεθώριασε γρήγορα αφού πολλοί επενδυτές είχαν ήδη προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων. Μάλιστα ορισμένοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός πως η ΕΚΤ δεν προανήγγειλε τη λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, σε μείωση των επιτοκίων για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ενώ στην επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων με παράλληλη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο 0,5% προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010 σημείωσε τον Ιούνιο ο δείκτης PMI για τον κλάδο υπηρεσιών που καταρτίζει το Institute for Supply Management.
Ειδικότερα, ο δείκτης του ISM υποχώρησε στις 52,1 μονάδες από 53,7 μονάδες το Μάιο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 53 μονάδες.

Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε στις 51,7 μονάδες από 55,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση αυξήθηκε στις 52,3 μονάδες από 50,8 μονάδες.

Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στις 53,3 μονάδες από 55,5 μονάδες.

Στην αγορά απασχόλησης, συνολικά 176.000 θέσεις εργασίας πρόσθεσε τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της Automatic Data Processing (ADP) και της συμβουλευτικής Macroeconomic Advisers.

Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά εργασίας ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 108.000 θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Στον αντίποδα, πτώση, τη μεγαλύτερη από τον Απρίλιο, σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 14 χιλ. στις 374.000.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν ο αριθμός των νέων αιτήσεων θα υποχωρήσει κατά 1 χιλ. στις 385 χιλ. καθώς ο αριθμός της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 388 χιλ. από 386 χιλ.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου