Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Απερρίφθη το αίτημα Κάρατζιτς

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ανακοίνωσε ότι απέρριψε το αίτημα του πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς να διεξαχθεί μέρος της δίκης του στο Σαράγεβο, στη Μπάνια Λούκα και στο Βελιγράδι.

Η εισαγγελία του ICTY γνωστοποίησε ότι απορρίφθηκε το αίτημα του κατηγορούμενου για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, ο οποίος είχε ζητήσει να πραγματοποιηθούν τρεις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, στο Σαράγεβο, στη Μπάνια Λούκα και στο Βελιγράδι.


Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς στο αίτημα του υποστήριζε ότι η διεξαγωγή της δίκης στις τρεις πόλεις θα ήταν πιο κατάλληλη για ορισμένους μάρτυρες και ότι με τον τρόπο αυτό το "ICTY θα προσέγγιζε άμεσα τους πολίτες"

Tο ICTY ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχθηκε το αίτημα του κ. Κάρατζιτς που κατατέθηκε στις 7 Μαϊου, επειδή δεν απέδειξε ότι η διεξαγωγή της δίκης εκτός της Χάγης είναι προς όφελος της δικαιοσύνης και επειδή θα συνιστούσε σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια «όλων των εμπλεκόμενων προσώπων».

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης και το δεύτερο αίτημα του κατηγορούμενου – που συνδέεται με το πρώτο, να κληθούν οι κυβερνήσεις της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της Σερβίας να απαντήσουν αν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τους όρους για τις δίκες.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αποφάσισε ακόμη ότι η έκθεση που συντάχθηκε μετά τη δεύτερη επίσκεψη ομάδας ανακριτών του στη Σρεμπρένιτσα και στη γύρω περιοχή, στο τέλος Μαϊου και στις αρχές Ιουνίου δεν είναι πλέον εμπιστευτικό έγγραφο.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγορείται για γενοκτονία σε βάρος των Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, διώξεις Μουσουλμάνων και Κροατών στη Βοσνία, εκφοβισμό πολιτών στο Σαράγεβο με επιθέσεις και για ομηρία μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, το 1992-1995.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου