Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Άγριο παρασκήνιο Πρώτη κρίση στην κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11, 5 δις, από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε τα αποτελέσματα θα είναι τα εξής:


-  Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά.
-  Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «τα 11,5 δισ. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020».

Εξηγούν επίσης πως «ήδη η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%). Τα μέτρα των 11,5 δις. εάν ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές, θα προκαλέσουν, κατά τους υπολογισμούς της τρόικας, πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014. Η χώρα θα έχει συμπληρώσει έτσι επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, συνολικού μεγέθους περίπου 30% του ΑΕΠ! Αυτό σημαίνει ότι μας ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και «παιδαγωγικούς».

Θεωρούν μάλιστα «άμεση και βιαστική αποδοχή αυτής της λογικής» την ώρα που ακόμα δεν έχει «επιδιωχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τους κρίσιμους παράγοντες της Ευρωζώνης (κυβερνήσεις κρατών-μελών και θεσμούς), θα μας εμφανίσει τελείως ανακόλουθους σε σχέση με βασικές προεκλογικές εξαγγελίες».

Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου επισημαίνουν: «Με το ΠΑΣΟΚ να έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση και υπευθυνότητα προεκλογικά, όταν άλλοι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα, αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων και κυρίως για επαναδιαπραγμάτευση».

Καταλήγουν λέγοντας πως είναι «εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την Κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα –κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την Κυβέρνηση».

Αμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση γιατί πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία της και την υπευθυνότητά της».

Βενιζέλος: «Η συνάντηση με την Τρόικα ήταν υπονομευμένη»

«Η συνάντηση με την Tρόικα ήταν εξ αρχής υπονομευμένη» ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη στην εισήγησή του κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας.

Ο κ. Βενιζέλος δεν εξήγησε με ακρίβεια τι εννοεί, ούτε από ποιον ήταν «υπονομευμένη», ούτε με ποιον τρόπο. Ωστόσο στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος αργότερα ανέφεραν πως ο κ. Βενιζέλος με την συγκεκριμένη φράση «έδειχνε» το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών. Οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τόνιζαν πως η εντύπωση που τους δόθηκε στην συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την Τρόικα ήταν πως λίγο νωρίτερα οι κκ Σαμαράς και Στουρνάρας είχαν πείσει την Τρόικα πως ο κ.  Βενιζέλος βάζει εμπόδια για να ληφθούν τα νέα μέτρα

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου