Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Πρόταση της Alpha Bank για εξαγορά της Εμπορικής

Την υποβολή πρότασης στην Credit Agricole, για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος, επιβεβαιώνει με σχετική της ανακοίνωση η Alpha Bank.

Η Τράπεζα φρονεί ότι, με την κατατεθείσα πρότασή της, περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, εναρμονίζεται με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις Αρχές και, παράλληλα, συμβάλλει στην αξιόπιστη αναδιάρθρωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.


Η Τράπεζα, επίσης, διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας της Τραπέζης μετά της Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης.

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον της Alpha Bank για την Εμπορική Τράπεζα είχε πρώτο αποκαλύψει το Capital.gr με δημοσίευμά του στις 20 Ιουνίου.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε:

Εξελίξεις αναμένονται στο μέτωπο της Εμπορικής και σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις για την απόκτηση της από την Alpha Bank βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Οι δύο πλευρές  -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- έχουν δώσει τα χέρια, όμως για να προχωρήσουν θα πρέπει  να οριστικοποιηθούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Credit Agricole προτίθεται να διατηρήσει ένα κρίσιμο ποσοστό στο νέο σχήμα, και θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, ενώ σύμφωνο φέρεται να είναι και το Paramount Fund του Κατάρ που κατέχει ποσοστό 4,7% στην Alpha Bank και θα στηρίξει το νέο σχήμα.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Alpha  έχει προβάδισμα  για την απόκτηση της Εμπορικής καθώς χρειάζεται τα λιγότερα κεφάλαια ενίσχυσης  μετά το PSI+, αλλά και τη διαγνωστική μελέτη της Black Rock, κάτι που μετρούν και οι Γάλλοι της Credit Agricole. Εξάλλου η Alpha από τα 18 δισ. ευρώ που δόθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών έλαβε μόλις 1,9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο οι άλλες δύο τράπεζες η Εθνική και η Eurobank δεν πρόκειται να μείνουν αμέτοχες από τη διεκδίκηση της Εμπορικής. Μάλιστα  πρόσφατα η διοίκηση της ΕΤΕ με ανακοίνωσή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαίωνε το ενδιαφέρον της για την   Εμπορική.

Το ζήτημα με την θυγατρική των Γάλλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένονται οι εξελίξεις που αφορούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τον διαχωρισμό  του επίσης σε καλή και κακή τράπεζα.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου