Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

«Μαχαίρι» σε μισθούς ζητά τώρα και η ΕΚΤ

«Τσεκούρι» στους κατώτατους μισθούς στις χώρες που υπάγονται σε μνημονιακά προγράμματα όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία ζητά η ΕΚΤ.

Στην μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι οι χώρες που είναι στο μνημόνιο, πρέπει επειγόντως να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, αν και υπογραμμίζει ότι έχουν σημειωθεί βήματα προόδου όσον αφορά στις μακροοικονομικές ανισορροπίες.


Ωστόσο, όπως αναφέρει στην έκθεση της η ΕΚΤ, απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση της ανεργίας που ιδίως στους νέους ξεπερνά το 40% σε Ελλάδα και Ισπανία, και την διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Όλες οι χώρες, υπογραμμίζει απαιτείται να προχωρήσουν σε νέες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως σε σημαντική περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας και των υπερβολικών περιθωρίων κερδοφορίας.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, υπογραμμίζει, θα πρέπει να ενισχυθεί η ευελιξία στη διαδικασία προσδιορισμού των αμοιβών, να μειωθούν περαιτέρω οι κατώτατοι μισθοί και να επιτραπούν οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθών σε εταιρικό επίπεδο.

Ακόμη, τονίζει ότι η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να βελτιωθεί με τη μόνιμη αύξηση στην παραγωγικότητα της εργασίας, μέσω ιδιωτικοποιήσεων, καινοτόμων δράσεων στις διαδικασίες παραγωγής και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, αλλά και μέτρα για την βελτίωση των ικανοτήτων των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου