Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ζήτησε πίσω τα προ κρίσης επίπεδα η Wall Street

Dow13.292,00244,52 1,87%  



  Nasdaq3.135,8166,54 2,17%  

Η Wall Street χθες
Σε υψηλά πολλών ετών έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καλωσορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη νέα παρέμβαση της ΕΚΤ για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και τα τελευταία ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 244,50 μονάδες (1,87%) κλείνοντας στις 13.292,00 μονάδες, που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2007. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Bank of America Corp κλείνοντας στα 8,35 δολάρια με άνοδο 0,40 δολ. ή σε ποσοστό 5,03%. Ακολούθησαν η Cisco με κέρδη 4,37% και κλείσιμο στα 19,725 δολάρια και η JP Morgan Chase, η οποία έκλεισε στα 38,69 δολάρια με άνοδο 4,26%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 66,50 μονάδων (2,17%) και έκλεισε στις 3.135,80 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών (από το Νοέμβριο του 2000).

O S&P 500 σημείωσε άνοδο 28,60 μονάδων (2,04%) κλείνοντας στις 1.432,10 μονάδες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.

Οι Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τα τέλη Ιουνίου.

Το σχέδιο της ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα κρατικών αγορών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, υπογραμμίζοντας ότι η περαιτέρω όξυνση των εντάσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές ενέχει κινδύνους για την ανάπτυξη.

"Φαίνεται να υπάρχει μια ξεκάθαρη και ισχυρή δέσμευση πως το ευρώ όχι απλώς θα επιβιώσει αλλά θα ευημερήσει κιόλας", σχολιάζει ο Doug Cote, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράςς της ING Investment Management.

Το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ με τίτλο ΄Monetary Outright Transactions – MOT΄ προβλέπει απεριόριστες παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ώστε να "διασφαλιστεί η εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης".

"Το OMT θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις ακραίες στρεβλώσεις στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων οι οποίες προέρχονται κυρίως από τις αβάσιμες ανησυχίες από την πλευρά των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του ευρώ", δήλωσε ο Draghi.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν έχουν τεθεί όρια στις παρεμβάσεις του MOT, ενώ διευκρίνισε ότι όλες οι πράξεις θα είναι πλήρως αποστειρωμένες (sterilized) ώστε να απομακρυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με την εκτύπωση χρήματος.

Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους, πρόσθεσε ο διοικητής της ΕΚΤ, ενώ προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να τερματίζει τις αγορές ομολόγων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

"Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι ένα πλαίσιο αυστηρών και αποτελεσματικών όρων που θα συνδέονται με ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM) ".

Μακροοικονομικά μεγέθη

Η χρηματιστηριακή αγορά βρήκε στήριξη και στα μάκρο της ημέρας που αναζωπύρωσαν τις προσδοκίες για επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ. Ειδικότερα,  πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των Αμερικανικών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 12.000 στις 365.000 έως την 1η Σεπτεμβρίου καθώς οι αιτήσεις για την εβδομάδα έως τις 25 Αυγούστου αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 3 χιλ. από 374 χιλ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 4 χιλ. στις 370 χιλ.

Παραμένοντας στην αγορά εργασίας, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έκαναν περισσότερες προσλήψεις από ότι αναμενόταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας ADP. Ειδικότερα, οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 201.000 τον τελευταίο μήνα, ενώ οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο κατά 145.000. Η άνοδος του Ιουλίου αναθεωρήθηκε στις 173.000 από 163.000.

Στο μεταξύ, άνοδο κατέγραψε τον Αύγουστο ο δείκτης PMI για τον κλάδο υπηρεσιών που καταρτίζει το Institute for Supply Management.

Ειδικότερα, ο δείκτης του ISM αυξήθηκε στις 53,7 από 52,6 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 52,5 μονάδες.

Κρίσιμη ατζέντα

Την επόμενη εβδομάδα είναι η σειρά της Fed να λάβει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, με πολλούς επενδυτές να αναμένουν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τη νομισματική αρχή. Παράλληλα, αναμένεται η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την επικύρωση ή μη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου