Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τραγέλαφος με τη λίστα Λαγκάρντ

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα όσα τραγελαφικά αποκαλύπτονται για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον realfm 97,8 έκανε λόγο για εικόνα οπερέτας.

«Κάναμε δύο εκλογικές μάχες, με αρχηγό κόμματος που κρατούσε λίστες ονομάτων» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.


«Περιμένουμε εξηγήσεις σοβαρές, γιατί τα ερωτήματα είναι αμείλικτα, όσον αφορά τη διαχείριση πρώτα απ’ όλα», δήλωσε στον realfm 97,8 ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

Για «εξευτελισμό του πολιτικού συστήματος» έκανε λόγο το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θεόδωρος Μαργαρίτης.

Σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από τη βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης μιλώντας στον realfm 97,8 προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλίας προκειμένου να ζητηθεί απευθείας από τη βουλή η λίστα Λαγκάρντ και να ταυτοποιηθεί με την υπάρχουσα.

«Πρέπει να ξαναζητήσουμε αυτή τη λίστα», δήλωσε στον realfm 97,8 ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το «σημερινό» ΠΑΣΟΚ.

Το χρονικό

Μετά τις αιχμές που άφησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τον διάδοχο του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε χθες στην κυβέρνηση τη λίστα που παρέλαβε ατύπως από τον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη.

«Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει» ανέφερε στη δήλωση του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη συνέχεια το Μέγαρο Μαξίμου παρέδωσε τον φάκελο, οποίος περιείχε ένα «φλασάκι» USB στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο. Εκείνος με τη σειρά του χωρίς να το ανοίξει, όπως υποστήριξε, συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο και το παρέδωσε «παρά ταύτα» στον Γρηγόρη Πεπόνη.

Το μυστήριο και το «ταξίδι» της λίστας Λαγκάρντ ήταν το πρώτο θέμα που συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση τους ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ με τον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή.

Μάλιστα, ο Στέλιος Στασινόπουλος, σύμφωνα πάντα πληροφορίες, επισήμανε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι ρώτησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ εάν έχουν στα χέρια τους τη λίστα και η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Διώτης με δηλώσεις του στο Βήμα Fm εξέφρασε επιφυλάξεις για την νομική αξιοποίηση της λίστας. «Δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος» είπε ο Ιωάννης Διώτης.

Τόσο ο νυν όσο και ο πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κ.κ. Θεόδωρος Δραβίλλας και Κωνσταντίνος Μπίκας πήραν αποστάσεις από τη λίστα και υποστήριξαν ότι ουδέποτε πήραν στα χέρια τους οποιαδήποτε κατάσταση με ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών.

Συνεχίζεται η έρευνα της υπόθεσης


Φως στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ επιχειρεί να ρίξει ο οικονομικός εισαγγελέας που ερευνά που βρισκόταν η λίστα και γιατί δεν αξιοποιήθηκε. Ως πρώτος μάρτυρας κατέθεσε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η λίστα με τα 36 πολιτικά πρόσωπα

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των πρώην και νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη λίστα με τα ονόματα 36 πολιτικών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται για παράνομο πλουτισμό.

Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνάντηση του Ν.Παντελή και του Στ.Στασινόπουλου. Ο κ. Στασινόπουλος επισήμανε ότι οι οικονομικές αυτές υποθέσεις από τη φύση τους χρειάζονται χρόνο επειδή η διαδικασία ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών είναι χρονοβόρα και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Ο κ. Παντελής ζήτησε από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ να του στείλει άμεσα έγγραφη αναφορά για τη λίστα με τα ονόματα των 36 πολιτικών προσώπων.

Στην αναφορά αυτή θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των πολιτικών προσώπων που βρίσκονται στη λίστα και ερευνούν οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ, το πότε ξεκίνησε η έρευνα για κάθε μία υπόθεση και τι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει για κάθε μία από αυτές, αλλά και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έκαστη.

Κατά την έξοδό του από το δικαστικό Μέγαρο ο κ. Στασινόπουλος δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του ζητήθηκε ενημέρωση σχετικά με τον χρόνο που ξεκίνησαν οι έρευνες για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα με τα ονόματα των 36 πολιτικών προσώπων.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου