Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Κόβουν αποζημιώσεις και χρόνο ειδοποίησης

Μείωση των αποζημιώσεων κατά 30% χωρίς προειδοποίηση απόλυσης των εργαζομένων και περαιτέρω μείωση του χρόνου προειδοποίησης με καταβολή 50% της αποζημίωσης ζητά επιτακτικά η τρόικα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στο πακέτο των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ.

Χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών σε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση ζήτησαν σαφές χρονοδιάγραμμα και λεπτομέρειες τόσο για το τι θα περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, αλλά και για την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9%.


Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας , η χθεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό και δημιουργικό κλίμα. Ο κ. Βρούτσης μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι έγινε μία εκτενής συζήτηση για μείζονα ζητήματα διαρθρωτικών αλλαγών που απασχολούν το υπουργείο Εργασίας. «Συζητήσαμε το θέμα του κατώτατου μισθού, το ζήτημα της αναβάθμισης και θωράκισης του ΣΕΠΕ καθώς και την αξιολόγησή του από το ILO, το ζήτημα των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, όπως και το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους θέμα το οποίο μας απασχολεί και εμάς ως κυβέρνηση. Τέλος, τέθηκε το θέμα της μείωσης του κόστους αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, ένα ζήτημα για το οποίο είναι γνωστή η θέση μας ότι δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο για να ανοίξει», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Ακόμη κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος η αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ενόψει της αξιολόγησης του από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, η υλοποίηση ενεργητικών προοπτικών απασχόλησης αλλά και η μείωση της ανεργίας.

Αποζημιώσεις


Αναλυτικότερα οι επικεφαλής της τρόικας εμμένουν σε περικοπή των αποζημιώσεων των εργαζομένων κατά 30% χωρίς προειδοποίηση απόλυσης, ενώ σε περιπτώσεις με προειδοποίηση επιμένουν τόσο στο να μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης, όσο και το ποσό της αποζημίωσης που θα δίνεται κατά 16% περίπου.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η αντιπρόταση της κυβέρνησης ήταν ότι έχει ήδη μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης, έχει ήδη αυξηθεί ο χρόνος δοκιμαστικής απασχόλησης των εργαζομένων από 2 σε 12 μήνες χωρίς προειδοποίηση απόλυσης, έχουν μειωθεί δραστικά οι μισθοί άρα και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν σε περίπτωση που απολυθούν, αλλά και ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκές σύστημα κοινωνικής προστασίας των απολυμένων - ανέργων για την επαναφορά τους στην αγορά εργασίας.

Οι επικεφαλής της τρόικας επισήμαναν ότι το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση τις προσεχείς ημέρες, δείχνοντας ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις με αποτέλεσμα η περαιτέρω μείωση του ποσού της αποζημίωσης κατά 16% και του χρόνου προειδοποίησης να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.

Το σενάριο για μείωση κατά 16% των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης προέρχεται από τον υπολογισμό των μισθών χωρίς την προσαύξηση των δώρων (δηλαδή σε 12μηνη και όχι 14μηνη βάση). Σήμερα ανεξάρτητα από το αν προηγείται προειδοποίηση ή όχι απόλυσης, η αποζημίωση υπολογίζεται μισθός Χ 14/12. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η αποζημίωση θα υπολογίζεται σε δωδεκάμηνη βάση, δηλαδή μισθός Χ 12/12.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που απολύεται έπειτα από 20 χρόνια υπηρεσίας και έχει μισθό 3.000 ευρώ, δικαιούται ως αποζημίωση 8 μισθούς Χ 14/12, δηλαδή 28.000 ευρώ. Με την κατάργηση της προσαύξησης των δώρων από τη βάση υπολογισμού της αποζημίωσης, θα πάρει 24.000 ευρώ (8 x 12/12).

Κατώτατος μισθός

Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που δεν τέθηκε υπόψη του υπουργού Εργασίας, η τρόικα φαίνεται να εμμένει στην κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων επί του κατώτατου μισθού, ώστε να παραμείνει στα 586 ευρώ. Ωστόσο η κυβέρνηση εάν επιμείνει η τρόικα εξετάζει εναλλακτικό σενάριο όπως το να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9% το βασικό σενάριο που εξετάζεται σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες είναι η αύξηση αυτή να μην ξεπερνάει το 5%. Δηλαδή σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ και φτάνει μετά από 9 χρόνια εργασίας 750 με το 5% θα φτάνει το ανώτερο μέχρι 678 ευρώ.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου