Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

«Δεν ξέρω πού είναι το αρχικό CD»

«Εγώ ο ίδιος ζήτησα την λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλίδα Υπουργό Οικονομικών. Το ΣΔΟΕ μπορούσε και έπρεπε να ερευνήσει τα στοιχεία», κατέθεσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά των επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.κ. Ι. Καπελέρη και Ι. Διώτη για την διαχείριση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Αίσθηση όμως προκάλεσε και το γεγονός ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει πού είναι το αρχικό υλικό που πήρε από τη Γαλλία.
Όπως εξήγησε από τη Γαλλία η λίστα με τους 2000 καταθέτες ήρθε σε μορφή cd και ο ίδιος έδωσε εντολή να γίνει αντιγραφή του υλικού σε usb καθώς θεωρείται πιο ασφαλές. «Το usb το έδωσα στον κ. Διώτη, πριν φύγω από το Υπουργείο Οικονομικών Το αρχικό cd που πήρα στα χέρια μου μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι, λυπάμαι αλλά δεν ξέρω πού είναι», είπε ο πρώην Υπουργός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η λίστα Λαγκάρντ έφτασε στα χέρια του διά της διπλωματικής οδού και ήταν ένα cd με 2.000 ονόματα καταθετών. «Αρχές καλοκαιριού του 2010 πληροφορήθηκα από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο ομόλογο του, έγινε αναφορά από τις γαλλικές αρχές σε στοιχεία καταθετών στην Ελβετία, ανάμεσα τους και Έλληνες. Οι γαλλικές αρχές θα ήταν διατεθειμένες να στείλουν το υλικό στις ελληνικές αρχές κατόπιν βέβαια συνεννόησης με το Υπουργείο Οικονομικών.

Στο eurogroup που έγινε λίγο αργότερα εγώ ο ίδιος ζήτησα από την Κριστίν Λαγκάρντ, τότε Υπ. Οικ, να αποσταλεί η λίστα στην Ελλάδα και εκείνη το αποδέχτηκε. Είπα στον γγ του Υπουργείο κ. Ηλία Πλασκοβίτη να αναλάβει να ζητήσει τα στοιχεία. Τον Οκτώβριο του 2010 δια της διπλωματικής οδού ήρθε ένα cd, χωρίς διακριτικά με ένα συνοδευτικό σημείωμα από Γάλλο αξιωματούχο να γίνει μεταχείριση των στοιχείων με μυστικότητα», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Σε ό, τι αφορά το περιεχόμενου του συγκεκριμένου υλικού, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι το συνολικό ύψος των καταθέσεων που περιείχε μέσα το cd αυτό ήταν περί τα 2 δις δολλάρια. «Ήταν περίπου 2000 στοιχεία σε μορφή excel, τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο 2006-2007. Από τα 2000 αρχεία σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα υπόλοιπα ήταν περίπου 2 δις δολάρια περίπου και αξιοσημείωτο ότι υπήρχαν μέσα ορισμένα ονόματα με μεγάλες καταθέσεις π.χ. μία γυναίκα με καταθέσεις πάνω από 500 εκ ευρώ».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι στη συνέχει έδωσε τα στοιχεία μόνο για 20 καταθέτες στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, και όχι ολόκληρη την λίστα, επειδή δεν είχε «εμπιστοσύνη» στο ΣΔΟΕ. «Μετά από την παραλαβή στοιχείων κάλεσα τον κ. Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει αυτά τα στοιχεία στην κατοχή μου. Του έδωσα 20 ονόματα να ελέγξει φορολογικό προφίλ τους και αν μπορούν δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Τα ονόματα αυτά ήταν περίπου το μισό από τις συνολικές καταθέσεις και ήταν τα ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις.

Ο κ. Καπελέρης έκανε έρευνα και με ενημέρωσε ότι το οικονομικό προφίλ των συγκεκριμένων πολιτών δεν δικαιολογούσε τις καταθέσεις του. Επομένως μετά τα πρώτα στοιχεία ήταν σαφής η ανάγκη για συνέχιση της έρευνας και ανάγκη ελέγχων. Κάτι το οποίο ζήτησα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αιτιολόγησε το ότι έδωσε μόνο 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη και όχι ολόκληρη την λίστα ως εξής: «Πρώτον γιατί μέχρι τότε δεν είχα δει αποτελέσματα από στοιχεία που είχαν έρθει από το Λιχτενστάιν αρκετό καιρό πριν, υπήρχαν προβληματισμοί που έδιναν την εντύπωση ότι υπήρχε δυσκολία αντικειμενική. Επίσης δεν ήθελα να υπάρξει δημοσιοποίηση των στοιχειών».

Σε ό, τι αφορά τον διάδοχο του κ. Καπελέρη στο ΣΔΟΕ κ. Διώτη, ο οποίος ανέλαβε τον Μάιο του 2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι του έδωσε το σύνολο των στοιχείων. «Συζητήσαμε τα στοιχεία που είχαμε λάβει από Γαλλία. Του απέστειλα τα πλήρη ηλεκτρονικά αρχεία για να συνεχιστεί ο έλεγχος. Παρέδωσα όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία για να γίνει ο έλεγος στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει ο ΣΔΟΕ», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

«Σε ότι αφορά τα στοιχεία από τη Γαλλία έπρεπε ήδη να είχαν αξιοποιηθεί στο πλαίσιο διερεύνησης. Αν και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ξεκινήσει έλεγχος. Η βούληση είναι και υπηρεσιακή», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι το ΣΔΟΕ πρέπει να έχει επιχειρησιακή αυτονομία.

Τέλος, σε ό, τι αφορά τις έρευνες γύρω από πολιτικά πρόσωπα την περίοδο που ο ίδιος ήταν Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν γνώριζε κάτι σχετικό. «Ουδέποτε μου αναφέρθηκε ή μου παρουσιάστηκε λίστα με πολιτικά πρόσωπα. Οι όποιες έρευνες γίνονταν από το ΣΔΟΕ και άρα δεν είχε εικόνα ο Υπουργός, ουδέποτε ζήτησα να πληροφορηθώ πόσο μάλλον να καθοδηγήσω το ΣΔΟΕ για λίστα με πολιτικά πρόσωπα», είπε ο κ. Παπακωνστναντίνου.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου