Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Κύπρος:Θέτουν θέμα για νέα επαχθή μέτρα στις Βρυξέλλες Όλα στον αέρα χωρίς μνημόνιο - Προβλέψεις για χρέος μαμούθ

Λευκωσία: Η έλλειψη οδικού χάρτη για το κυπριακό μνημόνιο, ανησυχεί ιδιαίτερα τη Λευκωσία. Όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, οικονομία και τράπεζες είναι στον αέρα, με όλες τις συνακόλουθες αρνητικές συνέπειες. Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τη Λευκωσία καθώς κύκλοι της Ευρωζώνης προβλέπουν χρέος μαμούθ για την Κύπρο, ύψους 140-150% του ΑΕΠ. Ένα νούμερο που προκαλεί πονοκεφάλους στη Λευκωσία καθώς εγείρεται ευθέως θέμα για υιοθέτηση νέων επαχθών μέτρων πέραν εκείνων στα οποία κατέληξαν μετά από διαπραγμάτευση η κυβέρνηση με την Τρόικα.


Με βάση το σκηνικό που διαμορφώνεται γύρω από τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, «πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δεσμευτεί και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις», περιλαμβανομένων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και της Αρχής Λιμένων.

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ καθώς και οι προβληματισμοί του Eurogroup γύρω από τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, προκαλούν αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια συνομολόγησης του κυπριακού μνημονίου. Ηδη χώρες όπως η Ολλανδία διατηρούν αποστάσεις από το κυπριακό μνημόνιο. Η Αυστρία άνοιξε θέμα για Κύπριους δικηγόρους που εμφανίζονται να εκπροσωπούν υπεράκτιες εταιρείες. Ενώ η Φινλανδία διά της υπουργού των Οικονομικών ήγειρε θέμα κουρέματος του κυπριακού χρέους, ιδέα που απέρριψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν.

Ο παράγοντας χρόνος διαδραματίζει τον δικό του ρόλο στη συνομολόγηση του μνημονίου. Κοινοτικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετικά δύσκολη» τη λήψη κατ’ αρχήν απόφασης στις 21 Ιανουαρίου, εκτιμώντας ότι η επόμενη τακτική συνεδρία του Eurogroup θα πρέπει να αναλωθεί σε διεξοδική συζήτηση και ανάλυση του κυπριακού προγράμματος, προκειμένου να διευκρινισθεί, κατά πόσον τα μέτρα που προτείνονται είναι επαρκή ή εάν απαιτούνται και άλλα…

Κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οριακά θα κριθεί ποιος τελικά θα υπογράψει το κυπριακό μνημόνιο. Θα είναι η τελευταία πράξη της κυβέρνησης Χριστόφια ή η πρώτη της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές του Φεβρουαρίου; Με βάση αυτά τα δεδομένα, η κατ’ αρχήν απόφαση αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να ληφθεί είτε στα τέλη Ιανουαρίου, σε έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, είτε στις 11 Φεβρουαρίου, στην τακτική συνεδρία του Σώματος, έξι μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, όταν στο τιμόνι της Κύπρου θα βρίσκεται ακόμη η παρούσα κυβέρνηση. Ωστόσο, η λήψη τελικής απόφασης και η υπογραφή μνημονίου, προϋποθέτουν την έγκριση του κυπριακού προγράμματος από τα εθνικά κοινοβούλια επτά κρατών της ευρωζώνης, διαδικασία που εκ των πραγμάτων θα διαρκέσει μερικές βδομάδες. Γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα ως προς το ποια κυβέρνηση τελικά θα βάλει την υπογραφή της στο μνημόνιο.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου