Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Αλαλούμ με το «χαράτσι»

Ο Γιάννης Στουρνάρας καλεί την ΔΕΗ να συνεχίζει να δέχεται τα χρήματα για το ειδικό τέλος παρά την δικαστική απόφαση και οι καταναλωτές δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί έντονη ανησυχία για τον εκτροχιασμό των εσόδων από την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εξαιτίας της απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει έσοδα δύο δισ. ευρώ από το «χαράτσι», ενώ μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 700 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε με σαφή τρόπο: «Το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει επιστολή στον κ. Ζερβό που θα του ζητά να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος».



Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου
, είπε για το συγκεκριμένο θέμα: «Κοιτάζουμε όλο μας το νομικό οπλοστάσιο. Μία πρώτη ένδειξη που έχω από τους νομικούς συμβούλους είναι ότι η απόφαση αφορά μόνο τους διαδίκους, άρα η ΔΕΗ δεν πρέπει να διακόψει να εισπράττει το τέλος αυτό και βεβαίως θα κάνουμε άμεσα αναίρεση στον Άρειο Πάγο» και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση αυτή δεν ερείδεται σε αντισυνταγματικούς λόγους, δηλαδή το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η είσπραξη του τέλους. Θα εξαντλήσουμε όλο το νομικό μας οπλοστάσιο».

Μάλιστα, ενδεικτική της κρισιμότητας του ζητήματος είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών πως σε περίπτωση μη είσπραξης του τέλους, τότε θα έρθουν νέα μέτρα: «Τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω και αν πάνε τόσο πολύ πίσω και έχουμε πρόβλημα θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ επώδυνα μέτρα. Άρα πρέπει πραγματικά να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνουμε».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως το συγκεκριμένο δικαστήριο ήταν αναρμόδιο να εκδώσει μια τέτοια απόφαση και για το λόγο αυτό προσέφυγε κατά της απόφασης αυτής στον Άρειο Πάγο. Η ΔΕΗ εξακολουθεί να αποστέλλει τους λογαριασμούς, περιλαμβανομένης και της τρίτης δόσης του τέλους ακινήτων. Η ΔΕΗ έχει ενημερώσει τα υποκαταστήματά της για την απόφαση του πρωτοδικείου, υπάρχουν ωστόσο και καταναλωτές οι οποίοι πληρώνουν κανονικά το ειδικό τέλος ακινήτων, μαζί με το λογαριασμό για το ηλεκτρικό ρεύμα.

ΠΗΓΗ real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου