Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Έρχονται δύο προκαταρκτικές

Την Δευτέρα παραμονή Πρωτοχρονιάς αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση των τριών κομμάτων για την σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Δεν αποκλείεται την ίδια ημέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει την δική του πρόταση για προκαταρτική η οποία εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών θα περιλαμβάνει και τον Ευ. Βενιζέλο.

Μέσα σε 15 ημέρες από την στιγμή που θα κατατεθούν οι προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν στην ολομέλεια της βουλής.


Οι 300 του κοινοβουλίου θα κληθούν να αποφασίσουν με μυστική ψηφοφορία αν συμφωνούν με την σύσταση της προκαταρτικής επιτροπής όπως επίσης και με ποια από τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν τάσσονται. Απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφοι).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον η Βουλή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει πριν, ή και κατά την διάρκεια, της προκαταρτικής επιτροπής τη γνωμοδότηση ειδικής Τριμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από ανώτατους δικαστές και αποφαίνεται για νομικά ζητήματα όπως είναι η παραγραφή. Η γνωμοδότηση αυτή πάντως δεν είναι δεσμευτική.

Στην περίπτωση που η βουλή ανάψει το πράσινο φως για τη σύσταση προκαταρτικής επιτροπής, αυτή αποτελείται από τουλάχιστον 12 μέλη. Οι συνεδριάσεις της είναι μυστικές και δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Εντός συγκεκριμένης προθεσμίας η επιτροπή καλείται να ολοκληρώσει το έργο της και να εκδώσει πόρισμα. Το πόρισμα της Επιτροπής εν συνεχεία διανέμεται στα κόμματα και ακολουθεί συζήτηση και μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια η οποία κρίνει την παραπομπή ή όχι του πρώην Υπουργού σε Ειδικό Δικαστήριο.

Ωστόσο την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει το δικαστικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς και ελέγχει το αν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες εναντίον του ερευνώμενου προσώπου αλλά και αν υπάρχει θέμα παραγραφής που αποκλείει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό ακριβώς είχε γίνει στην υπόθεση του Βατοπεδίου όταν το Δικαστικό Συμβούλιο είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της παραγραφής, με αποτέλεσμα η έρευνα της υπόθεσης να κλείσει χωρίς να στηθεί Ειδικό Δικαστήριο.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου