Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Τρίτη διαδοχική ημέρα απωλειών για τον Dow

Dow13.135,01-35,71 -0,27%  



  Nasdaq2.971,33-20,83 -0,70%  

H Wall Street χθες
Απώλειες κατέγραψαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον Dow να υποχωρεί για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση παρά την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ και την αποφυγή του αποκαλούμενου «δημοσιονομικού γκρεμού» με την αβεβαιότητα να συνεχίζει να επικρατεί μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής John Boehner. "Είναι ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος δεν παίρνει σοβαρά το θέμα της περικοπής δαπανών, ενώ οι δαπάνες είναι το πρόβλημα", δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 35,71 μονάδες (-0,27%) κλείνοντας στις 13.135,01 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 20,83 μονάδων (-0,7%) και έκλεισε στις 2.971,33 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 5,87 μονάδων (-0,41%) κλείνοντας στις 1.413,58 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow υποχώρησε 0,2% ενώ ο S&P 500 έχασε 0,3%. Και για τους δύο δείκτες ήταν οι πρώτες απώλειες έπειτα από τρεις διαδοχικές κερδοφόρες εβδομάδες. Ο Nasdaq σημείωσε πτώση για δεύτερη συνεχή εβδομάδα υποχωρώντας 0,2%.


Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 10 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, 19 με αρνητικό ενώ μία ήταν αμετάβλητη. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Alcoa κλείνοντας στα $8,74 με άνοδο 0,15 δολ. ή σε ποσοστό 1,75%. Ακολούθησαν η Hewlett-Packard με κέρδη 1,72% και κλείσιμο στα $14,75 και η Caterpillar η οποία έκλεισε στα $89 με άνοδο 0,72%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η American Express (-1,85%), η Microsoft (-1,11%) και η Merck (-0,93%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,05 ή σε ποσοστό 2,81% και έκλεισε στα 1,83 δολ.

Από το μέτωπο της οικονομίας των ΗΠΑ, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες,  υποχωρώντας 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση του δείκτη κατά 0,2%. Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει τον κλάδο της ενέργειας και τα τρόφιμα σημείωσε μικρή άνοδο 0,1%. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές περίμεναν ο δομικός δείκτης να αυξηθεί κατά 0,2%.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή σύμφωνα με την Fed, σημείωσε άνοδο 1,1% το Νοέμβριο καθώς επέστρεψαν σε πλήρη λειτουργία πολλά εργοστάσια που είχαν προσωρινά κλείσει στα τέλη του Οκτωβρίου λόγω του τυφώνα Σάντι. Την ίδια στιγμή η εκμετάλλευση της παραγωγικής ικανότητας αυξήθηκε στο 78,4% από 77,7% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρή αύξηση 0,2% της βιομηχανικής παραγωγής με την παραγωγική δυναμικότητα να διαμορφώνεται στο 77,9%.

Επίσης στις ΗΠΑ η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Markit. Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός δείκτης PMI της Markit σκαρφάλωσε στις 54,2 μονάδες τον Δεκέμβριο που αποτελεί υψηλό οκτώ μηνών, από 52,8 μονάδες το Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση της δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή θετικά ήταν τα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης στην Κίνα και στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο κινεζικός δείκτης HSBC ΡΜΙ διαμορφώθηκε σε υψηλό 14 μηνών το Δεκέμβριο διαμορφούμενος στις 50,9 μονάδες έναντι των 50,5 μονάδων το Νοέμβριο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Κίνα, επισημαίνει ότι η βελτίωση που παρατηρήθηκε στα τελευταία στοιχεία, επιβεβαιώνει ότι  η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στη χώρα «κερδίζει έδαφος, κυρίως εξαιτίας των εγχώριων συνθηκών ζήτησης».

Στην Ευρωζώνη ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,3 μονάδες από 46,5 μονάδες το Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 46,8 μονάδες. "Η ύφεση της Ευρωζώνης έδειξε και νέα σημάδια ότι ρηχαίνει τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι βελτιώνεται το outlook για το επόμενο έτος", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Από το χώρο των επιχειρήσεων, απώλειες 3,91% σημείωσε η μετοχή της Apple κλείνοντας στα 508,97 δολ. καθώς ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε πως η εταιρεία παραβίασε τρεις πατέντες της MobileMedia Ideas LLC που ανήκει στις Sony, Nokia και MPEG. Παράλληλα, η Apple και τέσσερις ακόμα εκδοτικές εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία με την Κομισιόν σχετικά με την τιμολόγηση των ηλεκτρονικών βιβλίων (e - books). Η συμφωνία,  θα επιτρέψει στην Amazon.com και σε λιανοπωλητές να ξεκινήσουν και πάλι τις εκπτώσεις σε τίτλους στην Ευρώπη καθώς η Apple και οι εκδοτικές εταιρείες συμφώνησαν στους νέους όρους για την πώληση των διαδικτυακών βιβλίων.

H Yahoo προχώρησε την Πέμπτη σε αλλαγές στο διοικητικό της συμβούλιο διορίζοντας τον Max Levchin, με άμεση ισχύ. Ο Levchin, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Δ.Σ. της Yelp Inc., είναι ένας από τους ιδρυτές της PayPal. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ο David Kenny και ο Brad Smith θα αποχωρήσουν από το Δ.Σ. της. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 1,5% στα 19,64 δολ.

Αύξηση κερδών 28% κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο χρήσης η Adobe Systems. Τα κέρδη της εταιρείας σημείωσαν άνοδο στα 223,3 εκατ. δολ., ή 44 σεντς ανά μετοχή, από 173,7 εκατ. δολ., ή 35 σεντς ανά μετοχή, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση υποχώρησαν στα 61 σεντς ανά μετοχή από 67 σεντς ανά μετοχή. Τα κέρδη της Adobe ενισχύθηκαν οριακά 0,1% φτάνοντας τα 1,15 δισ. δολ. Από τη μεριά τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή 56 σεντς και έσοδα 1,1 δισ. δολ. Η μετοχή της Adobe κατέγραψε κέρδη 5,71% κλείνοντας στα 37,56 δολ.

Την ολοκλήρωση της πώλησης των τελευταίων μετοχών της AIG ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών πούλησε τις τελευταίες 234 εκατ. κοινές μετοχές, ήτοι το 16%, στην τιμή των 32,5 δολαρίων τη στιγμή που τον Ιανουάριο του 2011 κατείχε το 92%.Το υπουργείο εξακολουθεί να κατέχει δικαιώματα για την αγορά 2,7 εκατ. μετοχών. Η μετοχή της AIG υποχώρησε 0,88% στα 33,94 δολ.

Την αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 12% στα 0,19 δολάρια ανά μετοχή αποφάσισε η διοίκηση της General Electric. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών επεκτάθηκε κατά 10 δισ. δολάρια και κατά δύο έτη έως και το 2015.


ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου