Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

«Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας;»

Η επίτευξη συμφωνίας στη διαφωνία του ονόματος με την Αθήνα είναι το κλειδί για το άνοιγμα του δρόμου για την ένταξη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας- πΓΔΜ στην ΕΕ.

Αυτό δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εν μέσω αναφορών ότι ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται στην Αθήνα, τον επόμενο μήνα με ένα νέο σχέδιο, αναφέρει το βουλγαρικό Φόκους, επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».


Μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Σαμαράς χαιρετίζει την απόφαση για την απόρριψη του αιτήματος των Σκοπίων να λάβει ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

«Είναι μια θετική εξέλιξη. Πρέπει να γίνουν πραγματικά βήματα για την επίλυση των διαφορών. Υπάρχουν δύο κλειδιά που μπορούν να ανοίξουν την θύρα. Το ένα το έχουν οι Σκοπιανοί και το άλλο η Ευρώπη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, για τη διαφωνία του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να φθάσει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου με μια νέα πρόταση. Σύμφωνα με πηγές, η προτεινόμενη ονομασία, δεν θα είναι πολύ διαφορετική από ότι τον Ιούλιο του 2009, η οποία ήταν η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», γράφει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ echedoros-a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου