Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Το αργότερο έως το 2019 θα λειτουργήσει το τερματικό για το φυσικό αέριο

Λευκωσία: Τη βεβαιότητα ότι το αργότερο έως το 2019 θα μπορεί να λειτουργήσει το τερματικό για το φυσικό αέριο που προγραμματίζεται να ανεγερθεί στο Βασιλικό, εξέφρασε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Χαράλαμπος Έλληνας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Ελληνας είπε ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, νοουμένου ότι θα προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες χωρίς καθυστερήσεις.

Είπε ακόμα ότι η ΚΡΕΤΥΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαβουλεύσεις με την εταιρεία Noble για να υπάρξει το συντομότερο κατάληξη σε συμφωνία και να αρχίσει το έργο.


Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να εμπλακούν και άλλες εταιρείες στο μέλλον, μετά και την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12, που αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο.

Ως προς την ποσότητα των αποθεμάτων, ο κ. Ελληνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα καταδείξει κάτι περισσότερο από τον αρχικό υπολογισμό, που ήταν γύρω στα επτά τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων αρχίζουν το πρωί διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνιών για πέντε τεμάχια της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι το πρωί θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τη γαλλική εταιρεία TOTAL για τα τεμάχια 10 και 11, ενώ αύριο θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία της ιταλικής εταιρείας ΕNI και της νοτιοκορεάτικης KOGAS για τα τεμάχια 2, 3 και 9.

Τέλος της εβδομάδας αναμένεται να καταλήξουν οι συμφωνίες, ενώ τα συμβόλαια θα υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες και το κράτος θα εισπράξει από τα δικαιώματα 200 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου