Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Σαμαράς: Κάνουμε θυσίες - Μέρκελ: Θέλουμε οικονομική συνεργασία

Η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων με νέες επενδύσεις συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με την γερμανίδα καγκελάριο Αγγέλα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και στις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των ευρωπαικών λαών και των αγορών.
Η αξιοπιστία στο εξωτερικό που μεταφράζεται σε καλό επενδυτικό κλίμα μαζί με την ρευστότητα της οικονομίας είναι τα δύο στοιχεία στα οποία η κυβέρνηση θα βασίσει την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Στην κατ ιδίαν συνάντηση –η τρίτη το τελευταίο εξάμηνο- ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων στην χώρα μας και έγινε συζήτηση για τους πιθανούς που θα γίνουν επενδύσεις από την πλευρά γερμανικών επιχειρήσεων. Πάντως οι πιθανοί επενδυτές ζητούν αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλούς συντελεστές που άλλωστε είναι και στις προτεραιότητες του κ. Σαμαρά για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Φυσικά η συνάντηση είχε και πολιτικό συμβολισμό καθώς επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά το καλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών μετά από μία διετία διακυμάνσεων. Στην συνάντηση βέβαια συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωπαική Ένωση καθώς στο επόμενο εξάμηνο θα υπάρξουν εξελίξεις στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες πριν αρχίσει η συνάντησή τους έχουν ως εξής:

Αγγέλα Μέρκελ: Κυρίες και κύριοι, πρέπει να σας πω ότι είμαι πάρα πολύ ευτυχής που μου δίνεται η δυνατότητα, στην αρχή του χρόνου, με την ευκαιρία του συνεδρίου του Εκδοτικού Οργανισμού Die Welt να συναντηθώ για άλλη μια φορά με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας τον κ. Σαμαρά.
Μου δίνεται η ευκαιρία, λοιπόν, να συζητήσω για θέματα που αφορούν την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα διμερή θέματα που θα απασχολήσουν τις δύο χώρες μας. Φυσικά, θα μάθω από τον κ. Σαμαρά ποιες είναι οι πρόοδοι που έχει σημειώσει η χώρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Θα μιλήσουμε για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Η οικονομική κατάσταση είναι σημαντική και για εμάς, εδώ στη Γερμανία.
Γιατί μην ξεχνάτε ότι κι εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε την οικονομική ανάπτυξη και θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε και για όλα τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι τα μέσα του Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε καταφέρει έναν πολύ πιο στενό συντονισμό για τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριε Σαμαρά, σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας, καταρχάς, και για τη συνεργασία την οποία θα έχουμε.
Αντώνης Σαμαράς: Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα βρίσκομαι για δεύτερη φορά στην Καγκελαρία και είναι για μένα μεγάλη χαρά να έχω και πάλι τη δυνατότητα να συνομιλήσω με την Καγκελάριο κυρία Μέρκελ.
Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η χώρα μας κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με θυσίες για τον Ελληνικό λαό, για να πετύχουμε και πάλι την αξιοπιστία και να αποκτήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τόσο των λαών της Ευρώπης όσο και των αγορών.
Προς την κατεύθυνση αυτή παίρνουμε συστηματικά μέτρα. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε ψηφίσει μια σειρά νομοσχεδίων που διασφαλίζουν αυτή την πορεία. Και προς την κατεύθυνση αυτή κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέγεται ρευστότητα, που είναι το αίμα της οικονομίας, που μαζί με τις επενδύσεις μπορεί να φέρει την τόσο αναγκαία ανάπτυξη σε μια χώρα η οποία αυτή τη στιγμή μαστίζεται από ένα πολύ μεγάλο, ένα τεράστιο πρόβλημα που λέγεται ανεργία, ιδιαίτερα των νέων Ελλήνων.
Θα συζητήσουμε ασφαλώς με την Καγκελάριο κι όλα τα θέματα της ατζέντας της Ευρώπης. Η Ευρώπη μεταλλάσσεται, προχωράει αποφασιστικά και δημιουργείται ενοποίηση σε κάθε τομέα. Για όλα αυτά τα ζητήματα τα τόσο ενδιαφέροντα, αλλά και ασφαλώς για τα θέματα της Ελλάδος θα έχω και πάλι την ευκαιρία να συζητήσω με την Καγκελάριο. Και θέλω πραγματικά να την ευχαριστήσω γι’ αυτή τη φιλοξενία και εγώ, ολόθερμα».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου