Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Β.Σόιμπλε: Είμαστε μακριά από την απόφαση για την Κύπρο

 Βερολίνο: «Είμαστε ακόμη πολύ μακριά» από μια απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήδη ειλημμένη απόφαση, ενώ αποκλείει η Γερμανία να αποφασίσει ένα πακέτο για την επόμενη χρονιά.

Όπως δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», δεν είναι ακόμη καν σαφές «εάν μέσω του προβλήματος της Κύπρου βρίσκεται σε κίνδυνο συνολικά η Ευρωζώνη», καθώς, όπως λέει, «κάτι τέτοιο θα ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση κεφαλαίων από τους μηχανισμούς διάσωσης».


Επισημαίνει ότι Τρόικα και Κυπριακή Δημοκρατία «θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», αναφέροντας ότι το «ξέπλυμα» χρήματος ανήκει σε αυτό.

Ειδικότερα για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, όπου εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα, ο Β.Σόιμπλε δηλώνει πως «είναι αλήθεια ότι -σε σχέση με την ισχύ της οικονομίας της χώρας- είναι προφανώς δυσανάλογα μεγάλος», αλλά δεν υιοθετεί απαραίτητα τις εικασίες περί «ξεπλύματος» παράνομου χρήματος.

Επισημαίνει πάντως ότι «είναι γεγονός ότι εντυπωσιακά πολύ χρήμα Ρώσων πολιτών, επιστρέφει, μέσω κυπριακών λογαριασμών, στην Ρωσία», αλλά εξηγεί ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να κάνει «σοβαρή πολιτική στη βάση υποθέσεων».

ΠΗΓΗ philenews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου