Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Λίστα Λαγκάρντ: Μυστήριο με τον πρέσβη που παρέλαβε το αρχικό CD

Λίστα Λαγκάρντ: Μυστήριο με τον πρέσβη που παρέλαβε το αρχικό CD
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το ποιος τελικά παρέλαβε το αρχικό CD με τη λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία.
Ήταν ο συνταξιούχος Πρέσβης κ. Κλης ή ο νυν Πρέσβης κ. Χαλαστάνης; Πως εμπλέκονται οι δύο πρέσβεις  με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την κυβέρνηση Παπανδρέου;
Ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου έχει επισημάνει ότι στις αρχές του καλοκαιριού του 2010 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας τον ενημέρωσε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν στην κατοχή τους τη λίστα Φαλσιανί.

Σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση του υπουργού Δημοσίας Τάξης Ν. Δένδια σε ερώτηση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου στις 24.10.2012, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλας δηλώνει πλήρη άγνοια για το θέμα. Στο έγγραφο όμως γίνεται αναφορά στον πρώην διοικητή Κ. Μπίκα: «Από ενημέρωση που είχαμε από τον τέως (μέχρι 18.7.2012) διοικητή της ΕΥΠ, την άνοιξη του έτους 2010 περιήλθαν στην ΕΥΠ πληροφορίες ότι η Γαλλική Υπηρεσία Πληροφοριών DCRI είχε στην κατοχή της λίστα με ονόματα καταθετών στην τράπεζα HSBC Ελβετίας. Η εν λόγω υπηρεσία ζήτησε από την DCRI να δοθούν τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών στις ελληνικές αρχές, τα οποία και δόθηκαν απευθείας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών χωρίς περαιτέρω ανάμιξη της ΕΥΠ και χωρίς ποτέ η λίστα να περιέλθει στην υπηρεσία αυτή».
Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης δηλώνει ξεκάθαρα στη συμπληρωματική του κατάθεση στους οικονομικούς εισαγγελείς (9.1.2013) πως η λίστα «ήταν προϊόν δράσης μυστικών υπηρεσιών», χωρίς να διευκρινίζει το πώς γνωρίζει την πληροφορία αυτή.
Ότι η λίστα ήταν προϊόν «μυστικών υπηρεσιών» επιβεβαιώνει και ο Ε. Βενιζέλος στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (11.10.2012), επικαλούμενος συνομιλία του με τον Κ. Μπίκα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7.9.2010 ο Χρήστος Παπουτσής αντικαθιστά τον Μ. Χρυσοχοΐδη στη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και προϊσταμένου της ΕΥΠ. Στη θέση του υποδιοικητή της ΕΥΠ παραμένει ωστόσο ο Φώτης Παπαγεωργίου, ο οποίος συνδέεται φιλικά από την εποχή της 17Ν στην Αντιτρομοκρατική τόσο με τον Μ. Χρυσοχοΐδη όσο και με τον Ι. Διώτη που λίγους μήνες αργότερα αναλαμβάνει διοικητής του ΣΔΟΕ.
Η εμπλοκή των πρέσβεων
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν σε ένορκες καταθέσεις τους ότι το αρχικό CD με τη λίστα Λαγκάρντ το παρέλαβε ο Πρέσβης κ. Ηλίας Κλης.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει απόλυτα το ρεπορτάζ του newsbomb.gr στις 29 Δεκεμβρίου 2012 στο οποίο αποκαλύπτονταν εμπλοκή του ονόματος αποσυρμένου διπλωμάτη κατά την παραλαβή της αρχικής λίστας από τους Γάλλους.
Κατά την παράδοση της αρχικής λίστας Λαγκάρντ, τον Οκτώβριο του 2010 (σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΥΠ) ή τον Δεκέμβριο του 2010 (όπως υποστηρίζει ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου), πρέσβης της Ελλάδος στο Παρίσι δεν ήταν ο κ. Ηλίας Κλης, αν περί αυτού κατέθεσε ο κ. Φλωράτος, αλλά ο κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης που έχει τοποθετηθεί στη θέση αυτή από το φθινόπωρο του 2009.
Τόσο με τον κ. Κλή, όσο και με τον κ. Χαλαστάνη υπάρχει προσωπική γνωριμία με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου αλλά και με τον κ. Δημήτρη Δρούτσα από τη δεκαετία του ’90 όταν ο πρώτος ήταν αναπληρωτής (ακόμα) υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη ενώ ο δεύτερος ανέλαβε καθήκοντα ειδικού συμβούλου στο γραφείο του κ. Παπανδρέου.
Ποιος είναι όμως ο κ. Ηλίας Κλης;
Πρόκειται για συνταξιούχο διπλωμάτη, που υπήρξε από το 1998 και επί 4 χρόνια πρέσβης της χώρας μας στο Παρίσι. Το 2002 τοποθετήθηκε στη Μόσχα μέχρι το 2008 και έπειτα συνταξιοδοτήθηκε.
Ο ίδιος ο κ. Κλης σε συνέντευξή του είχε υποστήριξε ότι έχει να πάει στο Παρίσι από το 2004. Ωστόσο, το όνομα του εμπλέκεται στην πρώτη παράδοση του αρχικού CD της λίστας Λαγκάρντ, παρότι η παράδοση εκείνη έγινε «περί τα μέσα του έτους 2010» όταν δηλαδή ο κ. Κλης είχε ήδη βγει στη σύνταξη.
Δύο διαφορετικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όμως έχουν καταθέσει ενόρκως στον Εισαγγελέα Πεπόνη, ότι ο κ. Κλης παρέλαβε το 2010 το CD.
Επιπλέον, το ίδιο ακριβώς πράγμα -ότι ο κ.Κλης εμπλέκεται στην παράδοση του αρχικού CD- φέρεται να έχει καταθέσει και ο τότε γενικός γραμματέας Ηλίας Πλασκοβίτης.
Το παρέλαβε ο Χαλαστάνης λένε το ΥΠΕΞ
Στο κείμενο της παραπομπής του Παπακωνσταντίνου σημειώνεται πως περί τα μέσα του 2010 «το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, παρέδωσε στον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι, κ. Κωνσταντίνο Χαλαστάνη, ψηφιακό δίσκο CD στον οποίο περιέχονταν 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία» με τα ονόματα των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών της HSBC Γενεύης.
Το ίδιο ισχυρίζεται και το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας και στα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον κ. Κλη.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τον Σεπτέμβριο 2010, πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία ήταν ο Πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, καθήκοντα τα οποία συνεχίζει να ασκεί.
Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί κανείς πως ο κ. Κλης ήταν πρέσβης στο Παρίσι από το 1998 έως το 2002.
Εντύπωση προκαλεί η σπουδή της κυβέρνησης, στην πρότασή της για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής (31.12.2012), όπου αναφέρει πως «κατόπιν έρευνας που διεξήχθη, προφανώς εκ παραδρομής αναφέρεται το όνομα του κ. Κλη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική του πρόταση αναφέρει πως η εκδοχή αυτή της κυβέρνησης δεν είναι αληθοφανής, «αφού η αναφορά στον συγκεκριμένο πρώην διπλωμάτη γίνεται από δύο διαφορετικούς μάρτυρες, σε εντελώς διαφορετικούς χρόνους, και με αναφορά σε διαφορετικά στοιχεία».
Το ερώτημα ωστόσο παραμένει αναπάντητο: Για ποιο λόγο ένα στέλεχος του ΥΠΟΙΚ και ένας υπάλληλος του ΣΔΟΕ γνωρίζουν το όνομα και επικαλούνται έναν διπλωμάτη, ο οποίος υπηρετούσε στο Παρίσι σχεδόν δέκα χρόνια πριν από την υπόθεση με τη λίστα;
Από το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύεται πως «δεν έχει διακινηθεί από το ΥΠΕΞ επίσημη αλληλογραφία μεταξύ των γαλλικών και των ελληνικών αρχών για το θέμα». Ωστόσο δημιουργούνται ερωτήματα για την τακτική που ακολούθησε η ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, καθώς το πρωτόκολλο δεν προβλέπει αλληλογραφία μεταξύ πρεσβειών και διαφόρων υπουργείων χωρίς τη μεσολάβηση των διπλωματών του ΥΠΕΞ.
Το κουβάρι αντί να ξετυλίγεται μάλλον μπλέκεται περισσότερο!

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου