Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ιταλία Η αγωνία των αγορών για Μπερλουσκόνι και Γκρίλο

Σε λιγότερο από 24 ώρες οι Ιταλοί ψηφοφόροι κατευθύνονται προς τις κάλπες για την πλέον κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων, αλλά, όπως αναφέρει η WSJ, τα πέντε εκατομμύρια των αναποφάσιστων κρατούν στα χέρια τους σημαντική δύναμη.

Σύμωνα με το Reuters, αν ο Μπερλουσκόνι επιστρέψει στην εξουσία, πολλές αγορές θα αρχίσουν τις μαζικές ρευστοποιήσεις, ενώ με αγωνία αναμένεται και η πορεία του Γκρίλο. Όπως αναφέρει και ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Geoffrey Yu. «Θεωρώ ότι η κεντροαριστερά και το κέντρο έχουν τον έλεγχο, αλλά η αγορά στο σύνολό της ανησυχεί δικαίως ότι αυτό μπορεί να αλλάξει».


Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Bloomberg, οι Ιταλοί θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο λαϊκιστές... κλόουν, έναν ακαδημαϊκό που αμφισβητείται για την πολιτική του υπόσταση και τον ηγέτη μιας απροσδόκητης συμμαχίας της κεντροαριστεράς, ενώ, παράλληλα, κάνει και συσχετισμό μεταξύ των ιταλικών και των ελληνικών εκλογών του περασμένου καλοκαιριού, με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι όπως αναφέρει το πρακτορείο, εάν οι Ιταλοί λάβουν τη λάθος απόφαση βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον της οικονομίας τους, αλλά και αυτήν ακόμα την επιβίωση του ευρώ. Και συνεχίζει: «Καμιά από τις επιλογές δεν είναι καλή, αλλά κάποιες είναι φοβερές», εκφράζοντας την ελπίδα να μην επικρατήσουν οι δύο «διασκεδαστές» της ιταλικής πολιτικής σκηνής: ο πρώην κωμικός Μπέπε Γκρίλο και ο τρις πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αμφότεροι φάνηκαν σημαντικά ενισχυμένοι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δύο εβδομάδες πριν.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου