Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Συνεδριάζουν οι αγρότες για τα επόμενα βήματά τους

Μετά το «μαστίγιο» των επιστρατεύσεων στους εργαζομένους στις μεταφορές (Μετρό και ακτοπλοΐα), η κυβέρνηση επέλεξε το «καρότο» απέναντι στους αγρότες. Έτσι, κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε να γίνουν κινήσεις κατευνασμού των αγροτών, ώστε να αποκλιμακωθούν τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε πολλές περιοχές, και, στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκαν μέτρα που ικανοποιούν τα βασικότερα αιτήματα που προέβαλαν με τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης «άναψαν το πράσινο φως» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανακοίνωσαν ένα αρκετά γενναιόδωρο «πακέτο» με μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τον Ιούλιο, η αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ της επιστροφής φόρου πετρελαίου που θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, η επιστροφή 300 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ, καθώς και ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια με διευθέτηση του θέματος των υποθηκών αγροτικής γης στη νέα Αγροτική Τράπεζα.

(Αναλυτικά οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου και στη διεύθυνση εδώ. 

Ο κ. Τσαυτάρης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι αγρότες θα πειστούν από τα μέτρα και θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Και έδωσε «ραντεβού» στους εκπροσώπους τους στην έκθεση Zootechnia που αρχίζει στη Θεσσαλονίκη. Σε ανάλογο πνεύμα, ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε ότι «οι αγρότες κατανοούν τη δύσκολη περίσταση που περνάει η πατρίδα μας», καθώς «το 2013 είναι μια χρονιά δοκιμασίας και υπομονής για όλους τους Έλληνες» και εκτίμησε ότι «θα επιστρέψουν στις αγροτικές τους εργασίες».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. Όπως είπε το πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε «δίνει προοπτική και στους υπάρχοντες σήμερα αγρότες, αλλά κυρίως στα νέα παιδιά που πρέπει να πεισθούν να πάνε από τις πόλεις στην ύπαιθρο». 

Επισημαίνοντας την ανάγκη να οικοδομηθεί στην ελληνική γεωργία το νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής της χώρας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν «δίνουν μία υπεύθυνη ρεαλιστική απάντηση σε πολλά αιτήματα και ανοίγουν την προοπτική για να λύσουμε ακόμη περισσότερα».

«Αντιμετωπίσαμε και συζητήσαμε τα αιτήματα και τις ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν για τους αγρότες», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης. «Και αναδείξαμε εκείνη την πολιτική, η οποία πράγματι δίνει απάντηση σε πάρα πολλά που σήμερα απασχολούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικότερα τον αγροτικό κόσμο».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών θεωρούν ότι το πακέτο των προτάσεων «είναι ανεπαρκές» και εντός της ημέρας προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις στα σημεία συγκέντρωσης. Οι αγρότες προαναγγέλλουν ότι θα προχωρήσουν και σήμερα, Πέμπτη σε ολιγόλεπτους αποκλεισμούς εθνικών οδών ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση των αγροτών για να εξετάσουν τις κυβερνητικές προτάσεις και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους

Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες
στη Θεσσαλονίκη

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι Βορειοελλαδίτες αγρότες από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα αιτήματά τους και όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο σε γενικές συνελεύσεις που θα κάνουν εντός της ημέρας, θα αποφασίσουν το τι μέλλει γενέσθαι. Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι αγρότες δηλώνουν έτοιμοι για κλιμάκωση των κινητοποίησεών τους. Προγραμματίζουν,τη δημιουργία νέων μπλόκων σε όλη την χώρα.

Στη Θεσσαλία οι αγρότες θα δώσουν συνέντευξη τύπου το μεσημέρι, ενώ ισχυρό παραμένει το μπλόκο που έχουν στήσει εδώ και μέρες στον κόμβο της Νίκαιας στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Στο Νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί ενισχύεται διαρκώς τόσο από αγρότες που καταφθάνουν με τα τρακτέρ τους από Πέλλα και Πιερία, όσο και από πολίτες άλλων κλάδων της κοινωνίας, όπως ταξιτζήδες και εμποροϋπαλλήλους. Το πρωί οι συγκεντρωμένοι στον κόμβο Κουλούρας πρόκειται να κλείσουν από τις 10.30 το πρωί και για μία ώρα την Εγνατία οδό, ενώ το απόγευμα σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι αγρότες της Αριδαίας.

Στις Σέρρες, οι αγρότες παραμένουν στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών -Θεσσαλονίκης και Σερρών –Προμαχώνα, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πάρουν το δρόμο προς το παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα.

Παρατεταγμένα παραμένουν τρακτέρ στον κόμβο των Κερδυλλίων παραπλεύρως της εθνικής οδούς Σερρών – Καβάλας, ενώ μία μικρότερη δύναμη αγροτών με τρακτέρ βρίσκεται έξω από το Ροδολίβος, του δήμου Αμφιπόλεως. Πάντως, και οι Σερραίοι αγρότες πρόκειται να καθορίσουν την στάση τους εντός της ημέρας, αφού πρώρα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση.

Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα ενισχύουν ολοένα και περισσότερο το μπλόκο που έχει στηθεί στο τμήμα της εθνικής οδού Καβάλας -Δράμας στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, ενώ παρατεταγμένα συνεχίζουν να έχουν τα τρακτέρ τους στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων.

Σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω απο το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου