Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ένοχοι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους της Helios...Εξαγοράσιμες οι ποινές

Αθήνα: Ένοχους για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια έκρινε το Εφετείο Αθηνών τους τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους για την υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους της Helios, στις 14/8/2005, στο Γραμματικό Αττικής, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων.

Ένοχοι κρίθηκαν ο Δημήτρης Πανταζή, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ο Γιώργος Κικκίδης, Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων και ο Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότος της εταιρείας.


Αθώος κρίθηκε ο μηχανικός της Helios, που έλεγξε το αεροσκάφος την ημέρα της μοιραίας πτήσης, Άλαν Ίργουϊν.

Στους τρεις καταδικασθέντες αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής μετέπειτα συμπεριφοράς και η ποινή τους αρχικά ορίστηκε στα δύο χρόνια, ως βάση συν ένα χρόνο για κάθε νεκρό, αθροίζοντας συνολικά 122 χρόνια κάθειρξη για κάθε έναν από τους κατηγορούμενους, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα δέκα χρόνια φυλάκισης για κάθε κατηγορούμενο, δεδομένου ότι η υπόθεση στην Ελλάδα δικάστηκε σε βαθμό πλημμελήματος.

Η υπεράσπιση ζήτησε τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική, κάτι το οποίο προβλέπεται σε περιπτώσεις που δικάζονται σε βαθμό πλημμελήματος, με την Εισαγγελέα αρχικά να προτείνει ποσό εξαγοράς, τα 30 ευρώ τη μέρα, που αποτελεί και το μέγιστο δυνατό. Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, ωστόσο, μετά και από διαμαρτυρίες της υπεράσπισης, που παρουσίασε στοιχεία των οικονομικών αποδοχών των καταδικασθέντων, όρισε το ποσό -που αφορά τα 10 εκτιτέα χρόνια- στα 10 ευρώ τη μέρα, το οποίο με την προσαύξηση, που προβλέπεται, διπλασιάζεται.

Η εκδίκαση της έφεσης, που ολοκληρώθηκε σήμερα, ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου στο Εφετείο Αθηνών μετά από την Πρωτόδικη απόφαση τον περασμένο Απρίλη, σύμφωνα με την οποία οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά, από το Πρωτοδικείο Αθηνών που τους καταδίκασε -σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα- σε φυλάκιση τριών ετών ως βάση και ένα χρόνο επιπλέον για τον κάθε νεκρό, δηλαδή 123 χρόνια ο κάθε κατηγορούμενος, από τα οποία υποχρεούντο να εκτίσουν τα 10.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, το δικαστήριο έκρινε ενόχους χωρίς ελαφρυντικά, για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια τους: Δημήτρη Πανταζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, Διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων και Γιάνκο Στοϊμένοφ, Αρχιπιλότο της εταιρείας, ενώ ένοχος για ανθρωποκτονία από ασυνείδητη αμέλεια κρίθηκε ο μηχανικός της εταιρείας, που έλεγξε το αεροσκάφος την ημέρα της μοιραίας πτήσης, Άλαν Ίργουϊν - οποίος στην έφεση αθωώθηκε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών των Θυμάτων της Ήλιος, Νικόλας Γιασουμή χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει καταδίκη, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μην ευθύνεται κανένας για τη δολοφονία 121 ανθρώπων.

Είπε ωστόσο ότι έπρεπε και οι τέσσερις κατηγορούμενοι να κριθούν ένοχοι.

Ο κ. Γιασουμή τόνισε ότι αυτό που αναμένεται τώρα είναι η Γενική Εισαγγελία και το Κακουργιοδικείο να κρίνουν κατά πόσο η απόφαση στην Ελλάδα θεωρείται αμετάκλητη και κατά πόσον επιτρέπει τη συνέχιση της δίκης στην Κύπρο.

Ο κ. Γιασουμή ανέφερε ότι οι νομικοί σύμβουλοι των συγγενών των θυμάτων θεωρούν ότι πρέπει να διεξαχθεί δίκη για τον τέταρτο κατηγορούμενο και ότι δικαιούνται να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο.


ΠΗΓΗ philenews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου