Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Έξω φρενών οι καραμανλικοί με τον Στουρνάρα

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης από το real.gr

Από μία κλωστή κρέμεται η εσωκομματική ηρεμία στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα: Οι αναφορές Στουρνάρα στην πενταετία Καραμανλή με αιχμές για δημοσιονομικό εκτροχιασμό φαίνεται ότι μπορεί να ανοίξουν τον Ασκό του Αιόλου με την καραμανλική πτέρυγα των βουλευτών να βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν από την οριστική ρήξη με τον υπουργό Οικονομικών.

Η προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά αντιμετωπίζεται πλέον ως «ξένο σώμα» από μία μεγάλη μερίδα γαλάζιων βουλευτών που βλέπουν με μεγάλη καχυποψία τις αναφορές του στην πενταετία Καραμανλή σε μία χρονική συγκυρία – όπως εκτιμούν κάποιοι εξ’ αυτών – που ανοίγει και πάλι για τα καλά η συζήτηση για το πώς η χώρα μπήκε στο μνημόνιο σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον που έδειξε και πάλι η δικαιοσύνη με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και το ρόλο Γεωργίου – ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω – παραμένει στη θέση του παρά το γεγονός ότι ελέγχεται για κακουργηματικές πράξεις.

Η φωτιά άρχισε να ανάβει με τη συζήτηση επί του φορολογικού αρχικά για τα φυσικά πρόσωπα –ωστόσο σε αυτή τη συζήτηση δεν είχαν εμπλακεί ενεργά οι νεοδημοκράτες βουλευτές καθώς ο κ. Στουρνάρας την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε μία ανοιχτή και μόνιμη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τα όσα είπε όμως σε τηλεοπτική του συνέντευξη για την πενταετία Καραμανλή, το δημοσιονομικό εκτροχιασμό σε συνάρτηση με τη φορολογία στο πετρέλαιο και τις διαρροές για τα ακίνητα, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον κ. Στουρνάρα ο οποίος επιμένει να λέει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν είναι μία προσωπική του υπόθεση αλλά απορρέει από τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και κυρίως από αυτά που η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει με τους δανειστές της.

Στελέχη που συνομιλούν με τον Κ. Καραμανλή σημειώνουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός διαφωνεί ριζικά με τη λογική της υπερφορολόγησης στην ακίνητη περιουσία καθώς θεωρεί πως η αγορά των ακινήτων «κινεί» δεκάδες κλάδους της οικονομίας και μπορεί να αποτελέσει έναν σοβαρό και σταθερό πυλώνα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Επίσης, θεωρεί ότι ο κ. Στουρνάρας, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ, έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων αλλά και των επενδύσεων με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα οι συζητήσεις για όλα τα σχέδια να μένουν επί της ουσίας στα χαρτιά.

Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο από σήμερα για τον κ. Στουρνάρα καθώς χθες ο γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης – ο πρώτος με θεσμικό κομματικό ρόλο –βγήκε ανοιχτά εναντίον του καταλογίζοντάς του «ανοησία» στις αναφορές του για την πενταετία Καραμανλή.



Η δήλωση αυτή προκάλεσε αίσθηση και πολλές συζητήσεις στα γαλάζια παρασκήνια και ήρθε να «κουμπώσει» στις δεκάδες αιχμές που έχουν διατυπώσει εναντίον του τσάρου στελέχη με σημαντικές θέσεις στις κυβερνήσεις Καραμανλή. Ο κ. Στουρνάρας με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής επιχείρησε να αμβλύνει κάπως τις γωνίες και για πρώτη φορά δήλωσε πως ο Γ. Παπανδρέου θα έπρεπε να είχε ακούσει το σχέδιο Καραμανλή από τη ΔΕΘ του 2009 για λήψη περιοριστικών μέτρων στο Δημόσιο ενώ επανέλαβε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνώριζε όλα τα στοιχεία για το έλλειμμα πολύ καιρό πριν από τις εκλογές…

Φόροι, πετρέλαιο και στο βάθος ΔΝΤ

Σε μία πρόσφατη ομιλία του στη βουλή ο Ανδρέας Ψυχάρης «πιάστηκε» από μία παλαιότερη δήλωση του κ. Στουρνάρα και εξαπέλυσε τα φαρμακερά βέλη του προς τον υπουργό Οικονομικών λέγοντας πως «τελικά δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τους προκατόχους του για την υπερφορολόγηση».

Η άποψη αυτή ενισχύθηκε στην πορεία από τις αιχμές που διατύπωσαν ανοιχτά μέσα στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης για τη φορολογία στα ακίνητα ενώ αιχμηρότερος όλων ήταν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος σε μία γενικότερη τοποθέτηση για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης διατύπωσε την άποψη ότι αυτή βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα φιλελεύθερο αστικό κόμμα όπως είναι η ΝΔ…

Είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη για τις αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων σε σχέση με την απόσυρση της διάταξης τους φόρου πολυτελείας για τα σκάφη – διάταξη που το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη πει πως θα αντικατασταθεί από το «φόρο πλεύσης».

Γαλάζιοι βουλευτές όπως οι Προκόπης Παυλόπουλος και Γιάννης Μιχελάκης μιλούν πλέον ανοιχτά για το παρελθόν του Γ. Στουρνάρα, τη σύνδεσή του με την «παρέα του Σημίτη» και του καταλογίζουν «αλαζονεία» παρά το γεγονός, όπως λένε, ότι επιχειρεί να εμφανιστεί ότι… ήρθε σήμερα στην Ελλάδα. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατούν στο εσωτερικό της ΝΔ για τον κ. Στουρνάρα, είναι οι δηλώσεις που έκανε στον realfm 97.8 ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος ευθέως είπε ότι ο υπουργός των Οικονομικών «μαγείρεψε» το 2000 τα στοιχεία για να μπει η Ελλάδα στο Ευρώ…

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής πρόσφατα κατέθεσε μία πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση στη βουλή προς τον κ. Στουρνάρα για τις αποκρατικοποιήσεις των εισηγμένων εταιρειών με αφορμή την άρση απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων –κάτι που όπως αναφέρει μπορεί να ενισχύσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εντός και εκτός χρηματιστηρίου.

Λίγες ημέρες πριν, ο κ. Κακλαμάνης κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Στουρνάρα για το mea culpa του ΔΝΤ επικαλούμενος τις δηλώσεις Τόμσεν και Λαγκάρντ με την οποία τον καλεί να αλλάξει οικονομική πλεύση και να μη… σιωπά αφού το πρόγραμμα, σύμφωνα με τους ίδιους τους εμπνευστές του, έπεσε έξω.

Ο Γ. Στουρνάρας μπήκε εσχάτως και στο στόχαστρο της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία από το βήμα της βουλής τον κατηγόρησε ότι η πολιτική του για τη φορολογία στο πετρέλαιο απέτυχε παταγωδώς: Αφού και τα έσοδα δεν ήρθαν και εκατοντάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα αδυνατούν να ζεσταθούν λόγω της αυξημένης τιμής του από την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης.

Τι λέει για όλα αυτά ο κ. Στουρνάρας; Επιμένει στην ορθότητα της πολιτικής που έχει χαραχτεί, βλέπει «περίεργα» παιχνίδια με διαρροές και αντιδράσεις επί σεναρίων που δεν υπάρχουν (π.χ δημιουργία κόμματος ) και παραπέμπει σε πρόσφατες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα μόλις βγει με σημαντικό πλεόνασμα θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το που θα κατευθυνθούν τα χρήματα αυτά για αποκατάσταση αδικιών –είτε σε κοινωνικές παροχές, είτε σε μειώσεις φόρων.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου