Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

«Το Κανάλι Μοράβα-Αξιός- Αιγαίο, θα ‘πνίξει’ τα Σκόπια;»

Τα σχετικά ιδρύματα στα Σκόπια θα πρέπει να αναλύσουν προσεκτικά τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις του μεγάλου έργου, του πλωτού καναλιού Μοράβα-Αξιού-Αιγαίο, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα του ‘Μακφαξ’, που έχει ως τίτλο «Το Κανάλι Μοράβα-Αξιός- Αιγαίο, θα ‘πνίξει’ τα Σκόπια;»

Επίσης- συνεχίζει το δημοσίευμα- πρέπει να ελεγχθεί η οικονομική βιωσιμότητα του καναλιού, όπως τονίζει ο καθηγητής Λιούπτσο Πετκόβσκι, επικεφαλής του τμήματος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών στις υδρο-τεχνικές εγκαταστάσεις.


Με την υλοποίηση του πλωτού καναλιού Μοράβα-Αξιού- Αιγαίο, θα βυθιστούν μεγάλες γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή των Σκοπίων και τουλάχιστον τρεις οικισμοί στην επαρχία Τίκβες και στην περιοχή Γευγελής –Βαλάντοβο. Θα έχει, μάλιστα, αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις, όπως είναι η μετανάστευση του πληθυσμού και ο επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός τους, ισχυρίζεται ο Πετόφσκι σε συνέντευξή του στην «Πολίτικα».


«Το έργο θα αλλάξει τις υδρογεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιφέρεια, έτσι που η αποστράγγιση στην περιοχή Γευγελής –Βαλάντοβο θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλο τρόπο άρδευσης. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία η καινοτομία στη μελέτη σκοπιμότητας», δήλωσε ο Πετκόφσκι.


Μας υπενθυμίζει ότι το έργο αυτό παραμελήθηκε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ωστόσο η τεχνική τεκμηρίωση δεν έχει βελτιωθεί.


Κατά το διάστημα αυτό μελετήθηκαν οι περιβαλλοντικές και κοινωνιολογικές πτυχές των σχεδίων διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή και έγιναν τροποποιήσεις σε οδούς που εγγυώνται απόδοση στην επένδυση τους και έτσι δημιουργήθηκε το νέο σύστημα μεταφοράς με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και αγωγό από τα Σκόπια στη Θεσσαλονίκη, όπως υπενθύμισε.


Ο Πετκόφσκι θεωρεί ότι τα αρμόδια όργανα των Σκοπίων, θα πρέπει να αναλύσουν τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα αυτού του μεγάλου έργου και να ελέγξουν την οικονομική βιωσιμότητά του.
«Το έργο χρήζει μεγάλης προσοχής, διότι θα καταπιούν τεράστιους οικονομικούς πόρους. Η χώρα θα υποχρεωθεί και αν δεν δώσει το αναμενόμενο κέρδος, ίσως σταματήσει η περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας», είπε Πετκόφσκι.


Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Σκόπια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν το ακριβό έργο υποδομής, το οποίο είναι ευαίσθητο.
Με την εστίαση στην προβολή του «Πλωτού Αξιού», θα εξαντλήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και θα παραμελήσουμε τη σημαντική για αυτήν τη στιγμή υδροηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Πετκόφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την άποψη της υδρολογίας του ποταμού, οι συνθήκες για την οργάνωση ναυσιπλοΐας σε αυτόν είναι αρκετά δύσκολη, σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ echedoros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου