Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΠΑΣΟΚ από την αρχή

Αναδιατάσσει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το επεισοδιακό συνέδριο, που έληξε την περασμένη Κυριακή, με συντριπτική ήττα της παλιάς φρουράς έναντι της νέας γενιάς, σημαντική υποχώρηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που πάντως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την κριτική, αλλά και έναν διχασμό στο εσωτερικό του βενιζελικού μπλοκ, όπου μαίνεται η παρασκηνιακή μάχη για τη νομή της εξουσίας.
Το συνέδριο έδωσε την άνεση στον κ. Βενιζέλο να χειριστεί τα του ΠΑΣΟΚ με σχετικά μεγάλη ευχέρεια. Οι γενικοί συσχετισμοί, που καταγράφηκαν στο συνέδριο κατέγραψαν μία υπεροχή των «βενιζελικών» δυνάμεων, με ποσοστό της τάξης του 75%, ενώ οι αμφισβητίες πάσης φύσεως και οι εναπομείνασες παπανδρεϊκές δυνάμεις, δεν ξεπερνούν αθροιστικά το 25%.


Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλείται να χειριστεί τα δύο μείζονα θέματα, που αφορούν στο μέλλον και το ρόλο του Κινήματος: Πρώτον, τι θα γίνει με την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας, δηλαδή εάν θα επιδιωχθεί μία νέα προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ και με ποια πρόσωπα θα συμμετάσχει το Κίνημα στο νέο υπουργικό συμβούλιο, μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό. Και δεύτερον, πώς θα διαμορφώσει το παζλ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς πρέπει να εκλεγεί νέος γραμματέας και να αναδειχθεί το πολιτικό συμβούλιο.
Η βούληση της Ιπποκράτους είναι να μετάσχει πλέον το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής και οι επιλογές του κ. Βενιζέλου θα δείξουν τις διαθέσεις του, τόσο για την ανάδειξη των έμπιστων ανθρώπων του, όσο και για τη σύνθεση των διαφορετικών τάσεων στο κόμμα του. Αναλόγως των υπουργείων που θα καταλάβει το ΠΑΣΟΚ με τη νέα διανομή της εξουσίας, μέσω του ανασχηματισμού, θα γίνουν και οι τελικές επιλογές.
Φαίνεται όμως ότι βουλευτές όπως ο κ. Γιάννης Μανιάτης, ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο κ. Θάνος Μωραΐτης, ή και ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης έχουν ένα προβάδισμα, ενώ με αξιώσεις θα διεκδικήσουν ρόλους η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο κ. Συμεών Κεδίκογλου. Πόστο θα αναλάβει σίγουρα και ο κ. Τάκης Ρήγας, είτε στην κυβέρνηση, είτε στην κοινοβουλευτική ομάδα, ως διάδοχος του κ. Μανιάτη στη θέση του γραμματέα.

Ο κ. Βενιζέλος έχει απορροφηθεί όμως τις τελευταίες ημέρες και στη διευθέτηση των εύθραυστων ισορροπιών στο κόμμα μεταξύ των προσώπων, που βγήκαν πρωταγωνιστές από το συνέδριο. Παρά τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις πολλών στελεχών, ακόμη και ανθρώπων του κ. Βενιζέλου, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι για τη θέση του γραμματέα προορίζεται ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εξελέγη πρώτος και με μεγάλη διαφορά στην κεντρική επιτροπής, εκφράζοντας μάλιστα το ρεύμα ανανέωσης, που σάρωσε τα πάντα στην τριήμερη κορυφαία κομματική διαδικασία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος υπήρξε διαχρονικά πιστός υποστηρικτής του – ειδικά στη μάχη του 2007 – και σύμφωνα με πληροφορίες άνοιξε ο δρόμος για την ανάδειξή του στη θέση του γραμματέα, κατά τις επικείμενες αρχαιρεσίες στην κεντρική επιτροπή.

Ως προς τη συγκρότηση του νέου 17μελούς πολιτικού συμβουλίου το ερώτημα είναι εάν ο κ. Βενιζέλος θα θελήσει να μετάσχει ικανός αριθμός ιστορικών στελεχών ή να προωθηθούν κυρίως εκπρόσωποι της νέας γενιάς. Από το πώς θα απαντηθεί το ερώτημα θα κριθεί η συμμετοχή στελεχών όπως οι κύριοι Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Ρέππας και άλλοι. Πάντως για τη στελέχωση του οργάνου φαίνεται να συζητούνται μεταξύ των άλλων οι κύριοι Γρηγόρης Φελώνης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Άγγελος Βουράκης, οι κυρίες Φώφη Γεννηματά, Τόνια Αντωνίου, Συλβάνα Ράπτη, Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ από την εσωκομματική αντιπολίτευση πιθανότατα θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στελέχη όπως οι κύριοι Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Μιχάλης Καρχιμάκης, Κώστας Πανταζής και η κυρία Κατερίνα Μπατζελή.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου