Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ηραίο Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Σάμο(Βίντεο και Φωτό)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ "ΣΑΜΙΑΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ"

- Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία

- Εκτάκτως στη Σάμο η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου

- Υπερχείλησε το ρέμα του Παγώνδα

- Καταλογίζουν ευθύνες στο Δήμο διότι δεν είχε ολοκληρώσει των καθαρισμό των φρεατίων

- Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα
Σαν μια βιβλική καταστροφή παρομοιάζουν οι κάτοικοι του οικισμού Ηραίον στη Σάμο, αυτό που συνέβη χθες το απόγευμα στην κοινότητά τους!

Οι παλαιότεροι κάτοικοι του οικισμού αναφέρουν πως αυτό που έγινε χθες είχαν να το δούν από το 1955.

Δηλαδή 58 ολόκληρα χρόνια!

Γύρω στις 4 το απόγευμα η βροχή που έπεφτε από το πρωί άρχισε να γίνεται πολύ έντονη και με μεγάλη διάρκεια! Εντελώς ξαφνικά όμως ένας τεράστιος χείμαρρος άρχισε να παίρνει μαζί του ότι έβρισκε μπροστά του, με αποτέλεσμα έναν φοβερό απολογισμό σε υλικές ζημιές!

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ξαφνικά από τον οικισμό Παγώνδα που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από το Ηραίον άρχισαν να ξεκολούν ολόκληροι βράχοι από το βουνό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ρέμα που καταλήγει στον παραθαλάσσιο οικισμό να φέρει μαζί του εκατοντάδες τόνους "φερτά" υλικά συμπαρασύροντας στο διάβα του, δέντρα, μαντρότοιχους, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, οικοσκευές και κάθε είδους άλλα υλικά!

Είναι χαρακτηριστικό πως αργά το βράδυ (όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες) όταν τα συνεργεία του Δήμου Σάμου καθάριζαν τα φρεάτια, μέσα σε ένα από αυτά έβγαλαν ένα ολόκληρο οικιακό ψυγείο!!!

Με αρκετή καθυστέρηση όπως καταγγέλουν πολλοί κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής 12 αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 50 περίπου πυροσβέστες, έφτασαν στον οικισμό, ενώ και συνεργεία του Δήμου Σάμου αλλά και δύναμη της Αστυνoμικής Διεύθυνσης Σάμου προσπάθησαν με κάθε τρόπο να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών με κύριο μελημά τους να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με εναν πρώτο απολογισμό υπολογίζεται πως πλυμμήρισαν 80 με 100 σπίτια, ξενοδοχεία και καταστήματα και έγινε άντληση υδάτων σε 50 περίπου από αυτά, ενώ στα υπόλοιπα δεν υπήρξε αυτή η δυνατότητα, αφού πολλοί ιδιοκτήτες δεν βρίσκονται στη Σάμο, μιας και έρχονται για την τουριστική περίοδο στο νησί.

Επίσης 2 επιβατικά αυτοκίνητα βρέθηκαν στη θάλασσα, μαζί με μια μηχανή μεγάλου κυβισμού, αλλά και ένα κοντέινερ!



Υπολογίζεται επίσης πως περίπου 30 αυτοκίνητα έχουν πάθει σημαντικές φθορές, αφού παρασύρθηκαν από τους χειμάρους καταλήγοντας άλλα σε τοίχους, ενώ πολλά έπεσαν πάνω σε άλλα παρκαρισμένα!

Καταστροφές επίσης έχουν υποστεί πολλές βάρκες και καίκια επαγγελματιών ψαράδων.

Γύρω στις 8 το βράδυ έγινε στην περιοχή έκτακτο συντονιστικό των υπευθύνων της πολιτικής προστασίας του Δήμου, με την παρουσία του Δημάρχου Σάμου κ. Στέλιου Θάνου, του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργου Στάντζου, των Αντιδημάρχων κ.κ. Μηλίγγου και Καρλοβασίτη, των συμβούλων της περιοχής του Παγώνδα και του Ηραίον και με αντιπροσωπίες της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας και των Εθελοντών.

Μετά από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσο Γιακαλή αποφασίστηκε να τεθεί η περιοχή του Ηραίον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ αύριο θα επισκεφθεί την Σάμο η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου όπου θα γίνει και νέα σύσκεψη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που βγήκε ζητήθηκε από τους κατοίκους του οικισμού αύριο στις 8 το πρωί να μαζευτούν στην κεντρική πλατεία και εθελοντικά να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών.

Την Δευτέρα θα συσταθούν όπως προβλέπει εξάλλου ο νόμος, επιτροπές και κλιμάκια, όπου θα καταγράψουν τις ζημιές που έχουν γίνει σε οικίες και καταστήματα, προκειμένου να δοθούν και οι ανάλογες αποζημιώσεις. Στην περιοχή διακρίναμε επίσης και αρκετούς δημοτικούς συμβούλους του Δήμου, όπως τον πρώην αντιδήμαρχο κ. Λύκο, τον κ. Βαλκαμλή κ.α., αλλά και τον πολιτευτή Σάμου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Γιώργο Γαρυφάλλου.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως την περιοχή επικρατεί έντονος αναβρασμός αφού οι κάτοικοι ρίχνουν ευθύνες στον Δήμο, λέγοντας πως δεν είχε ολοκληρώσει τον καθαρισμό των φρεατίων με αποτέλεσμα αυτή την μεγάλη καταστροφή.



Αναφερουν πως πριν από 3 μέρες που έγιναν καθαρισμοί σε κάποια φρεάτια ανατολικά της κεντρικής πλατείας, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και κανένα σπίτι ή κατάστημα δεν έπαθε σημαντικές ζημιές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου